Mainos

Urheilu-auton hintaista muotia Sinebrychoffin museossa

Seurapiirikaunottarien, prinsessoiden ja filmitähtien kantamien luomuksien tekijöinä ovat olleet usein italialaiset muotitalot. Versacen , Armanin, Capuccin ja Valentinon puvut tunnetaan kaikkalla maailmassa.

Italialaisen muodin uniikkeja pukuja on nyt nähtävillä Suomessa Sinebrychoffin Taidemuseossa. Kokoelmassa on pukuja

50-luvulta tähän päivään

Kiintoisaksi näyttelyn tekevät myös naiset, jotka ovat puvuissa liikkuneet. Mukana on muun muassa prinsessa Dianan oroton.metallista tehty juhlapuku , jonka Versace lainasi hänelle yhdeksi illaksi. Valentinon silkkistä jakkupukua on käyttänyt Jacqueline Kennedy ja Egon von Fürstenbergin käsintehdyissä luomuksissa ovat kulkeneet Gina Lollobrigida ja Audrey Hepburn.

Kokoelman on kerännyt sairaalassa lääkärinä toimiva Giorgio Forni, joka sattumalta joutui muodin lähettilääksi. Libanonin presidentin rouva halusi italialaisten suunnittelijoiden pukuja näytteille Beirutiin ja jostain syystä Ulkoministeriö pyysi tohtori Fornilta apua. Homma piti myös hoitaa nopeasti. Forni tempaisi vaimon kaapista kolme Armania ja lääkäriystävänsä puolisolta ja muilta tutuilta lisää. Puvut eivät olleet uniikkeja, mutta saivat hurmaantuneen vastaanoton Libanonissa. Forni sai lisää tehtäviä.

Italian lähettilään rouva Sloveniassa halusi myös esitellä kotimaansa muotia. Nyt eivät kelvanneet enää tohtorin puolison kaapista tempaistut Armanit. Lähettilään rouva halusi parhaat luomukset ja avasi Fornille Rooman hienostorouvien ovet. Tohtori keräsi uniikkeja pukuja kaupungin palatseista.Myös muotitalot kaivoivat uniikkinsa esiin. Näin syntyi kokoelma, joka nyt kiertää maailmaa.

Urheilu-auton hintaiset , tuhansia käsityötunteja vaatineet puvut kertovat myös Italian muodin noususta huipulle. Elisabeth Taylor, Ava Gardner, Audrey Hepburn ja monet Hollywood tähdet tutustuivat Eurrooppaan 50-luvulla. Amerikkalaisia elokuvia alettiin tehdä Italiassa, koska filminteko oli halvempaa kuin Yhdysvalloissa.Filmitähdet löysivät pienet ateljeet, ihastuivat italialaiseen käsityöhön ja tekivät pikku ompelimoiden suunnittelijoista maailmankuuluja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.