Mainos

Uran ja äitiyden yhdistäminen vaikeinta Japanissa – jopa kehitysmaissa helpompaa

Kehittyvissä maissa elävät naiset kokevat uran ja äitiyden yhdistämisen helpommaksi kuin pitkälle kehittyneiden teollisuusmaiden naiset, paljastaa tuore tutkimus.

Maailman varakkaimpien G20-maiden naisista optimistisimmin perheen ja äitiyden yhdistämiseen suhtautuvat naiset Brasiliassa, Indonesiassa, Etelä-Afrikassa, Turkissa ja Intiassa.

Näissä maissa yli 60 prosenttia naisista kokee, ettei äitiys vaaranna heidän uraansa. Brasiliassa näin sanoo jopa 74 prosenttia naisista.

Maailmanpankin sukupuoliasiantuntija Henriette Kolb toteaa, että listan kärkeen yltäneitä maita yhdistävät ydinperhettä laajempi perhekäsitys ja halvan, sääntelemättömän työvoiman saatavuus.

Hyvä esimerkki tästä on 37-vuotias eteläafrikkalainen Ndundu Sithole, joka työskentelee tv-kanavalla esimiestehtävissä ja opiskelee töiden ohella lakia. Sitholen kolmea lasta hoitaa välillä isoäiti, välillä Lesothosta palkattu kotiapulainen.

Kallis tai saavuttamaton päivähoito

Pessimistisimmin mahdollisuutensa näkivät naiset Japanissa, Saksassa, Britanniassa, Italiassa ja Australiassa. Niiden naisista kolmasosa tai vähemmän pitää mahdollisena uran ja äitiyden yhdistämistä uraa vaarantamatta.

Britanniassa päivähoito on niin kallista, että kahden lapsen äidille tulee helposti kalliimmaksi käydä töissä kuin jäädä kotiin.

Brittiläisen vanhempien verkostoitumissivuston Mumsnetin tiedottaja Jane Gentle kertoo, että moni sivuston käyttäjistä kokee äitiyden heikentäneen heidän mahdollisuuksiaan saada palkankorotus tai ylennys. Myös pitkät työpäivät tekevät yhtälöstä vaikean.

Saksalainen ekonomisti Katinka Barysch puolestaan kertoo, ettei kerta kaikkiaan onnistunut saamaan lapselleen hoitopaikkaa, vaikka lähetti 67 hakemusta. Hän kokee myös, että saksankielisessä Euroopassa äitejä paheksutaan, jos he panevat lapsensa päiväkotiin.

Thomson Reuters -säätiön ja Rockefeller-säätiön teettämään kyselytutkimukseen vastasi 9 500 naista G20-maissa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.