Uraanin hinnannousu lisää louhintaintoa

Uraani on alkanut tällä vuosituhannella kallistua. Suuret kaivosyhtiöt varaavatkin kaikki kiinnostavat alueet, myös Suomessa, mutta tuotannon aloittamiseen on tästä vielä pitkä matka.

Suomalaiset uraani-esiintymät kiinnostavat kaivosyhtiöitä, koska uraanin maailmanmarkkinahinta on kohonnut viime vuosina nopeasti.

Kierrätysuraania on viime vuosina saatu aseista. Neuvostoliitto romahti vuonna 1991 ja aseita alettiin takoa auroiksi. Ydinkärkien uraania laimennettiin polttoaineeksi. Esimerkiksi Yhdysvaltojen sadasta ydinvoimalasta puolet jauhaa sähköä aseuraanilla vielä pitkälle ensi vuosikymmenelle.

Uraania on ollut liikaa markkinoilla vuosikymmeniä. Öljykriisi lisäsi intoa ydinvoimaan, kaivosyhtiöt ampuivat yli ja hinta lähti laskuun.

Aseuraanin tulo markkinoille taittoi orastaneen hinnannousun 1990-luvun puolivälissä. 2000-luvulla uraani alkoi viimein kallistua nopeasti, kertoo polttoainetoimiston päällikkö Ilkka Mikkola Teollisuuden voimasta.

- Pari vuotta sitten vihdoinkin tajuttiin, että uraania tarvitaan paljon lisää suunnilleen vuodesta 2013, ja tarvitaan myös useita uusia kaivoksia. Nyt nousuun ovat lähteneet uraanin hinta ja uraanin etsintä ja myöskin uusien kaivoksien kehittäminen, Mikkola kertoo.

Uraanin hintaa nostavat nyt myös sijoittajat ja spekulantit, jotka tekivät viime vuonna jo neljänneksen maailman uraanikaupoista. Tämän takia Suomikin on noussut kaivosyhtiöiden kiinnostuksen kohteeksi.

- Pari vuotta sitten, kun hinta lähti nousuun, isot kaivosyhtiöt varasivat ympäri maailmaa kaikki alueet, joissa on etsitty uraania ja löydetty indikaatioita siitä. Heillä on nyt nämä kaikki vanhat alueet vallattuina uudestaan.

Mikkola ei kuitenkaan osaa sanoa, kuinka todennäköisiä louhinnat Suomessa ovat.

- Se riippuu nyt ihan siitä mitä muualta löytyy. Ja että kaivosyhtiöt ylipäänsä alkavat etsiä ja kairata täältä - sitäkään ei varmaankaan ole vielä päätetty.

Muualla lupaavimmat esiintymät ovat Kazakstanissa. Mikkola arvioi, että se nousee nykyisten suurimpien uraanintuottajien Kanadan ja Australian rinnalle.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat