Mainos

Uraanikohu: Norja tutkii sotilaansa, Saksa ei

Norja aikoo tutkia kaikkien ulkomailla palvelleiden norjalaissotilaiden terveyden.

Nato-sotilaita

Norja kutsuu perinpohjaiseen lääkärintarkastukseen kaikki vuoden 1990 jälkeen ulkomailla palvelleet sotilaansa. Norjan puolustusministeriön mukaan kyseessä on varotoimi, sillä monet sotilaat ja näiden omaiset ovat huolissaan köyhdytettyä uraania sisältävien ammusten terveysvaikutuksista.

Sen sijaan Saksan puolustusministeri Rudolf Scharping katsoo, ettei kaikkia Balkanilla palvelleita 60 000 saksalaissotilasta tarvitse tutkia. Scharping kertoi saksalaiselle televisioyhtiölle eilen, että armeija oli tutkinut 118 alueella oleskellutta sotilasta, mutta ei paljastanut tarkempia tutkimustuloksia.

Saksan sotilasviranomaiset ilmoittivat viime viikon lopussa, etteivät ne ole löytäneet todisteita siitä, että köyhdytetystä uraanista valmistetut ammukset olisivat aiheuttaneet Kosovossa palvelleille saksalaissotilaille sairauksia. Puolustusministerin mielestä Saksa on kuitenkin periaatteellisesti köyhdytetyn uraanin käyttöä vastaan.

Nato tiettävästi varoitti kesällä 1999 uraaniammusten aiheuttamista terveysriskeistä niitä maita, joiden sotilaita palveli Balkanilla, kertoi Berliner Morgenpost -lehti tänään. Lehti siteerasi Saksan puolustusministeriön sisäistä, 16. heinäkuuta 1999 päivättyä asiakirjaa. Sen mukaan Nato varoitti köyhdytettyä uraania sisältävien ammusten radioaktiivisuudesta ja sen aiheuttamasta mahdollisesta terveysvaarasta. Nato kehotti muistiossa maita ryhtymään ennaltaehkäiseviin toimiin uhkan torjumiseksi.

Tiettävästi ainakin Italia, Ranska, Venäjä ja Saksa vaativat Natoa tutkimaan, oliko sen käyttämien aseiden uraani syynä niin sanottuun Balkanin syndroomaan. Kuuden alueella palvelleen rauhanturvaajan epäillään kuolleen köhdytetyn uraanin aiheuttamaan leukemiaan.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.