Mainos

Upseerit tiesivät lahjonnasta Afganistanissa

Rauhanturvaajalähteet ovat kertoneet MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmalle, että joukko ammattiupseereja katsoi Afganistanin suomalaissotilaiden ottamia lahjuksia läpi sormien.

Ainakin neljä Afganistanissa esimiestehtävissä palvellutta ammattiupseeria tiesi suomalaisten rauhanturvaajien pyörittävän rakennusurakoita lahjuksin, kertovat sotilaslähteet MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmalle.

Viime kesänä kaksi Afganistanissa palvellutta reserviläistä tuomittiin käräjäoikeudessa ehdottomaan vankeuteen lahjusten ottamisesta jälleenrakennusprojektien yhteydessä.

Pääesikunnan tutkintaosasto tutkii parhaillaan, kuka ammattisotilaista tiesi rikoksista ja antoi niiden silti tapahtua. Tutkintaosasto epäilee tällä hetkellä vain yhtä upseeria palvelusrikoksesta ja perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä.

45 minuuttia -ohjelma on saanut Afganistanissa palvelleilta kahdelta ammattiupseerilta ja kahdelta reserviläiseltä tietoja, joiden mukaan lahjuksista tietoisia esimiehiä on ollut ainakin neljä. Rahan ottamisesta ei ole ollut kyse, vaan välinpitämättömyydestä rikosten tapahtuessa.

Tietoja MTV3:lle antaneet miehet esiintyivät ohjelmassa nimettöminä, sillä he pelkäävät työuransa puolesta.

- Olisi väärin rangaista osallistuneita vain osittain, nyt yhdestä ollaan tekemässä muiden edestä syntipukkia, kertoi Afganistanissa palvellut ammattiupseeri.

- Esimiehet eivät tehneet mitään, vaikka epäilyjä tuotiin esiin jo vuonna 2005. Minusta se oli outoa, sanoi reserviläinen.

- Epäilyistä pidettiin kirjaa. Se kiersi johdolla vuoden päivät, mutta kukaan ei tehnyt mitään, kertoi ammattiupseeri.

Pääesikunnan tutkintaosaston tutkinnanjohtaja Jari Peltonen sanoi 45 minuuttia -ohjelmalle kuulevansa kerrotuista epäkohdista ensi kertaa.

- Mielestäni kaikella sillä ammattitaidolla, mitä meillä on - me ollaan tutkittu asia ja kartoitettu koko se ajanjakso, josta nyt on kyse, Peltonen sanoi.

Afganistanissa palvelleita sotilaita ihmetyttää, miksi keskusrikospoliisi tutki vain reserviläisten väärinkäytökset ja puolustusvoimat tutkii kantahenkilökunnan rikkeet.

Pääesikunnan tutkintaosaston tutkinta kestänee vielä viikkoja. Afganistanin lahjusjupakka on ensimmäinen ilmi tullut vakava väärinkäytös suomalaisen rauhanturvaamisen pitkässä historiassa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.