Mainos

Upseeriliitto: Afganistanista paluu työsopimuskysymys

Sotilaiden työehtoja valvova upseeriliitto on seurannut viime päivien Afganistan-keskustelua mielenkiinnolla. Liiton puheenjohtaja Harri Westerlund sanoo, että operaatiosta palataan, koska sotilaiden työsopimukset umpeutuvat.

- Sotilaallisesta kriisinhallinnasta annetun lain mukaan kaikki palvelussuhteessa olevat ovat vapaaehtoisia. Käytännössä palvelussuhteen jatkaminen edellyttää asianomaisen suostumusta. Nämä henkilöt ovat tehneet määräaikaisen työsopimuksen. Edes presidentillä ei ole Suomen lain mukaan valtuuksia muuttaa kenenkään sovittuja työehtoja, Westerlund sanoo.

Westerlund muistuttaa, että puolustusvoimat toimii käskyjen toteuttajana.

- Puolustusvoimat ei edes ole saanut minkäänlaista käskyä jatkaa operaatiota neljän kuukauden jälkeen.

Puheenjohtajan mielestä valtionjohdon epäselvyyksissä on oltava kyse informaatiokatkoksesta. Westerlund sanoo, että viimeistään kuun alkupuolella pidetyssä ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kokouksessa olisi kaikille pitänyt olla selvää, että operaatiosta kotiudutaan sovitussa aikataulussa.

- Pääosa joukosta on reserviläisiä. Henkilöt ovat ehtineet mm. ilmoittaa siviilityönantajilleen, milloin he palaavat. Samoin asuntojen vuokraajille ja muille sosiaalisessa verkossa on tiedotettu paluun ajankohta. Jatkamisehdotus työnantajan osalta olisi pitänyt tulla kuukausi aikaisemmin, että olisi voitu kohtuullisesti miettiä jatkaako vai ei.

Westerlund muistuttaa, että rauhanturvatehtävistä puhuttaessa tulisi ottaa huomioon neljä pääkohtaa. Ensimmäiseksi kilpailukykyiset palvelussuhteen ehdot, toiseksi hyvät varusteet, sitten vakuutusturva ja neljäntenä kotimaan tuki eli motivaatio palvella ulkomailla.

- Tämä jahkailu siitä, pitäisikö suomalaisten joukkojen olla Afganistanissa vai ei vaikuttaa siellä työskenteleviin. Kaikkien pitäisi antaa ulkomailla työskenteleville täysi tuki. Hehän toteuttavat valtiojohdon antamaa tehtävää siellä, Westerlund sanoo.

- Jos palvelussuhteen edut olisivat todella kunnolla rekrytoivat, meillä olisi ollut valmiina joukkoja lähetettäväksi korvaamaan sieltä kotiutuvia.

Westerlundin mukaan tilanne on nyt sellainen, että uusia sotilaiden lähettäminen aiheuttaisi tarpeettoman turvallisuusriskin, koska hyvin koulutettuja ja alueen olot tuntevia turvaajia ei tällä hetkellä ole.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.