Mainos

"Ups, muistinkohan kaiken?"

Suuria kesäjuhlia, esimerkiksi syntymäpäiviä isännöivän tulisi aloittaa järjestelyt jo kuukautta ennen merkkipäivää. Tarkista vielä listaltamme, mitä valmisteluita kannattaa tehdä viikkoa ennen tai edellisenä päivänä!

Luovuus saa kukkia kestien suunnittelussa, mutta järjestelmällisyys on ainakin yhtä tähdellistä, ellei jopa tärkeämpää. Aloita suuren päivän kehittely hyvissä ajoin, niin merkittävät yksityiskohdat eivät jää sattuman varaan.

Kuukausi H-hetkeen

Aloita valitsemalla pirskeille teema, vaikka se ei olekaan välttämätöntä. Teema voi kuitenkin tehdä juhlista entistäkin hauskemmat ja helpottaa suunnittelua. Päätä myös, kuinka muodollinen tilaisuudesta tulee.

Lyö lukkoon budjetti, jonka varaan perustat suunnitelmasi. Käytettävän rahan määrästä riippuu, missä juhlat pidetään ja kuinka paljon vieraita kutsutaan. Seuraavaksi voitkin luoda vieraslistan. Jos järjestät juhlia jollekulle toiselle, pyydä häneltä osoitekirja. Yllätysjuhlien tapauksessa voit hankkia kutsuttavien tiedot päivänsankarin ystäviltä tai perheeltä.

Kun lista vieraista on valmis, valitse sopiva tapa lähestyä heitä. Juhlien luonteesta ja vieraiden määrästä riippuen voit lähettää kutsut sähköpostilla, perinteisesti kirjeitse tai vaikkapa soittaa juhlijoille. Hahmottele aika, johon mennessä haluat varmistuksen kutsuttujen osallistumisesta, jotta kykenet jatkamaan suunnittelua.

Valitse kuukautta ennen myös juhlapöydän menu. Haluatko tarjoilun pöytään vai käykö buffet-ratkaisu paremmin, entä tarjoiletko gourmet-illalliset vai helppoa naposteltavaa?

Voit tietenkin valmistaa herkut itse, mutta ehkä joudut turvautumaan pitopalveluun. Budjetti kertoo, millaisiin ratkaisuihin voit ruoan osalta päätyä. Päätä viimeiseksi yksityiskohtaisesti ruokalajeista, joita aiot tarjota. Muista tässä kohtaa juhlien mahdollinen teema, johon herkkujenkin tulisi viitata.

Kaksi viikkoa aikaa

Tarkista, että sinulla on riittävästi ruokailuvälineitä, pöytiä ja tuoleja. Tarvittaessa voit turvautua vuokrauspalveluihin tai ystävien apuun.

Nyt on myös oikea aika varata paikalle kukka-asetelmat, erityisruoat ja koristelut. Varmista, että saat haluamasi esiintyjät ja suosikkipitopalvelusi juhliisi varaamalla heidät ajoissa. Kaikki vuokrattava tai lainattava tarpeisto kannattaa hoitaa myös paria viikkoa aikaisemmin.

Voit alkaa tehdä hankintoja ostamalla esimerkiksi lautasliinat, juomia sekä esimerkiksi juhla-asun itsellesi.

Viikon päästä tapahtuu

Jos päätit käyttää tilauspalveluita tai vuokrata kalustoa, voit jo sopia tarkasti aikatauluista ja hinnoista. Viimeistään tällä hetkellä vieraiden olisi tullut vahvistaa osallistumisensa. Epävarmoissa tapauksissa puhelinsoitto auttaa selvittämään vieraiden lopullisen lukumäärän.

Muodosta istumajärjestys ja huolehdi juhlapaikan kuljetuksiin liittyvistä seikoista. Huolehdi, että tulijoiden kengille ja takeille on säilytyspaikat ja pitopalvelulle työskentelytilat.

Siitä huolimatta, että olisit hankkinut ammattimaista keittiöhenkilökuntaa pitämään vieraat tyytyväisinä, osta varoiksi maitoa, munia, voita, leipää ja naposteltavaa. Entä onhan esimerkiksi wc-paperia tarpeeksi?

Päätä mahdollisesta tunnelmamusiikista, sillä se virittää oikeaan tunnelmaan juhlassa kuin juhlassa.

Päivää ennen

Siivoa kotisi lattiasta kattoon, tai jos haluat selvitä helpommalla, puunaa vain ne huoneet, joihin kutsutuilla on pääsy. Tee tilaa jääkaappiin ja pakastimeen, ja poista keittiöstä kaikki ylimääräinen. Aloita edellisenä päivänä koristelut, jotta vältyt stressiltä juuri ennen vieraiden saapumista. Pyydä apua järjestelyihin ystäviltä ja perheeltä, sillä kaiken tekeminen yksin on lähes mahdotonta.

Laita valkoviinit ja muut juomat viilenemään. Leivo ja valmista osa tarjottavista, tai järjestä seuraavana päivänä tarvittavat ruoka-aineet valmiiksi.

Juhlapäivän valmistelut

Jos toimit itse juhlien kokkina, pidä esillä listaa juhlapäivän menusta. Aloita ruoan valmistus pitäen silmällä sitä, mitkä syötävistä tarjotaan ehdottomasti lämpiminä, ja valmista ne viimeiseksi. Kata pöytä ja asettele kukkaset sekä ehkä jokunen kynttilä tunnelmaa luomaan.

Järjestä pöydät ja tuolit, ja ota esille lisähuonekalut ja pöydän pidennykset. Valmistaudu pitopalvelun tai juhlaan tilattujen esiintyjien tuloon, jotta ovikellon sointi ei yllätä.

Laita ruoka tai naposteltavat esille, ja rentoudu. Hyväntuulinen juhlien isäntä tai emäntä on tärkeä tekijä juhlien sujumisessa.

MTV3/hgtv.ca

Kuvat: Futureimagebank

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.