UPM vähentää Raumalta noin 180 työpaikkaa mutta investoi toisaalle – UPM:n työpaikat lisääntyvät Venäjällä

2:24
UPM investoi parhaillaan muun muassa Uruguayhin ja Venäjälle.

Metsäyhtiö UPM ilmoitti tänään sulkevansa pysyvästi yhden Rauman paperikoneista. Työntekijöiden vähennystarpeeksi yhtiö ilmoittaa 179 henkilöä. Samaan aikaan yhtiö kuitenkin tekee hyvää tulosta, ja investoi parhaillaan lisää muun muassa Uruguayhin ja Venäjälle. Taustalla on paperin kysynnän nopea muutos.

Rauma sai tänään kuulla synkkiä uutisia: Metsäjätti UPM aikoo sulkea yhden Rauman paperikoneistaan pysyvästi sekä myyvänsä sanomalehtipaperitehtaan Ranskassa.

Raumalle tämä tarkoittaa noin 180 työpaikan menetystä.

Sattumaa tai ei, yhtiö ilmoitti samana päivänä myös päinvastaisista uutisista.

UPM avasi Venäjän Tshudovossa uuden vaneritehdaslinjan, joka laajentaa huomattavasti yhtiön vanerituotantoa Venäjällä.

– Tshudovon kaupungille erittäin suuri merkitys: Työllistämme noin 650 henkilöä. Tämän projektin myötä tuli noin sata työntekijää lisää koko ketjuun, tänne tehtaalle 30 ja logistiikkaketjuun ja puunhankintaan noin 70, kuvailee UPM Plywoodin tuotantojohtaja Mika Kekki.

– Me myös maksetaan merkittävä määrä veroja, kymmeniä prosentteja Tshudovon verotuloista tulee tältä tehtaalta, Kekki lisää. Parin vuoden takainen tieto kertoo että jopa 40 prosenttia Tshudovon verotuloista tulee UPM:ltä.

UPM:n kotimaan ja erityisesti Rauman asioista avajaisissa sen sijaan ei keskusteltu. Mm. UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen osallistui Tshudovon avajaisiin, mutta kieltäytyi tänään kommentoimasta kotimaan tilannetta.

Rauman irtisanomiset kuitenkin kertovat korutonta kieltä koko paperiteollisuuden muutoksesta: Painopaperin kysyntä vähenee nopeasti - noin viiden prosentin vuosivauhtia. Samanaikaisesti rakentamisella ja pakkaamisella menee edelleen hyvin. UPM:llä on myös kunnianhimoinen suunnitelma laajentaa toimintaansa Urugyayssa, jonne on suunnitteilla uusi sellutedas. Yhtiöllä kokonaisuutena menee hyvin ja investointivaraa on.

Monien arvioiden mukaan joka tapauksessa metsäteollisuuden tuotantorakenne on isossa muutoksessa, ja perinteiset paperitehtaat tulevat todennäköisesti jatkossa kokemaan yhä enemmän tulospainetta.

 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja