UPM selviää Yhdysvalloissa syytteittä

Ex-toimitusjohtaja Juha Niemelän osalta tapaus ei ole vielä selvä.

Yhdysvaltain kilpailuviranomainen ei nosta rikossyytettä UPM:ää vastaan tarralaminaattimarkkinoiden kilpailijayhteistyötä koskevassa jutussa. Yhtiö on saanut myös ehdollisen vapautuksen syytteistä, jotka koskivat mahdollista aikakauslehtipapereiden hintojen sopimista.

Molemmat vapautukset edellyttävät, että yhtiö jatkaa yhteistyötä Yhdysvaltain kilpailuviranomaisten kanssa.

Vapautukset koskevat UPM:ää sekä sen entistä että nykyistä henkilöstöä lukuunottamatta yhtiön entistä toimitusjohtajaa Juha Niemelää.

Niemelän amerikkalainen asianajaja Richard W. Beckler kertoo omassa tiedotteessaan, että Niemelän ja kilpailuviranomaisten yhteydenpito jatkuu edelleen erillään UPM:stä. Beckler tähdentää tiedotteessaan, että Yhdysvaltain kilpailuviranomaiset eivät ole syyttäneet Niemelää tapauksessa.

Niemelä erosi yllättäen tammikuussa 2004. UPM on systemaattisesti kiistänyt, että Niemelän lähtö olisi liittynyt jotenkin kartelliepäilyihin.

Lähes kolmen vuoden tutkimukset

Yhdysvaltain tarralaminaattimarkkinoiden kartellitutkimukset alkoivat jo huhtikuussa 2003. Tuolloin kilpailuviranomaiset estivät UPM:n tarralaminaattiyhtiötä Raflatacia hankkimasta amerikkalaista tarravalmistajaa Mactacia.

Raflatacin toimitusjohtajan Heikki Pikkaraisen mukaan pitkäksi venynyt kartellitutkimus ei ole merkittävästi haitannut yhtiön liiketoimintaa Yhdysvalloissa. Yhtiö avasi viime vuonna uuden tuotantolinjan Fletcherissä Pohjois-Carolinassa sijaitsevalla tehtaallaan.

Raflatacin 2300 työntekijästä noin 400 työskentelee Yhdysvalloissa. Yhdysvaltain osuus Raflatacin noin miljardin dollarin liikevaihdosta on neljänneksen luokkaa.

-Meillä on liiketoiminta edennyt siellä oikein hyvin, Pikkarainen sanoo. Hänen mukaansa Raflatac on Yhdysvaltain markkinoiden selvä kakkonen paikallisen Avery Dennisonin jälkeen.

Tarrabisnes hyvässä vedossa

Tarrabisnestä on pidetty yhtenä paperiteollisuuden kiinnostavimmista uusista tuotantosuunnista. Raflatac on parhaillaan rakentamassa uutta tehdasta Kiinaan UPM:n Changshun paperitehtaan yhteyteen ja myös Tampereella ollaan uudistamassa yhtä tuotantolinjaa.

Pikkaraisen mukaan kilpailuviranomaisten nyt julkistama päätös ei juuri vaikuta Raflatacin toimintaan Yhdysvalloissa.

-Me etenemme sen pohjalta, mitä on tähänkin asti tehty. Mutta tietysti tämä on hyvä saada pois päiväjärjestyksestä, Pikkarainen arvioi.

Pikkarainen myöntää, että kilpailuviranomaisten päätös saattaa helpottaa yrityskauppoja jatkossa Yhdysvalloissa. Hän ei kuitenkaan suostu arvioimaan, aktivoituuko Raflatac nyt kolme vuotta sitten estetyn Mactac-yhtiön oston suhteen.

-Kasvuajatuksemme lähtee ensisijaisesti omista investoinneistamme, mutta tietysti siinä saattaa jossain vaiheessa tulla yrityskauppojakin vastaan, Pikkarainen sanoo.

Pikkarainen aloitti Raflatacin toimitusjohtajana viime vuoden tammikuussa. Häntä ennen toimitusjohtajana oli Pentti Kallio, joka erosi syksyllä 2004. Kallion eron syyksi sanottiin näkemyserot UPM:n kanssa, eikä kartellitutkimuksilla yhtiön mukaan ollut mitään tekemistä eron kanssa.

(MTV3-STT)

(Kauppalehden talousuutiset 20.02.2006)

Lue myös:

    Uusimmat