Mainos

UPM otti jälleen lisäaikaa Venäjän selluhankkeelle

Metsäjätti UPM lykkää uudemman kerran Venäjälle suunniteltua sellutehdashanketta. Johtaja Tapio Korpeisen mukaan UPM ja sen venäläinen yhteisyritys Borea jatkavat laitoksen kannattavuusselvitystä.

Päätöksiä hankkeesta on Korpeisen mukaan odotettavissa aikaisintaan vuoden 2011 lopulla. Laitokselle etsitään uutta sijoituspaikkaa. Hankeen toteuttaminen edellyttää myös Venäjän viranomaisten päätöksiä investoinneista infrastruktuuriin, sanoo Korpeinen.

UPM perusti Borean venäläisen Svezan kanssa viime vuoden huhtikuussa. Yhteisyrityksen on määrä rakentaa Venäjälle suuri metsäteollisuuslaitos. Kokonaisinvestoinniksi arvioitiin yli miljardi euroa. Laitos koostuu suunnitelmien mukaan modernista sellutehtaasta, sahasta ja rakennuslevytehtaasta.

UPM julkisti tehdassuunnitelmansa vuoden 2007 lopulla. Tehdas oli alkuperäisten suunnitelmien mukaan määrä rakentaa Vologdan alueelle Luoteis-Venäjälle. Korpeisen mukaan "parhaillaan selvitetään uusia vaihtoehtoja parhaan sijoituspaikan varmistamiseksi".

Toinen suuri metsäyhtiö Stora Enso ilmoitti helmikuussa lykänneensä omaa jätti-investointiaan Venäjälle. Yhtiö suunnitteli suuren sellu- ja paperitehtaan rakentamista Nizhni Novgorodin alueelle noin 400 kilometriä Moskovasta itään.

Päätöksen julkistus metsähuippukokouksen jälkeen

UPM julkisti päätöksen hankkeen lykkäämisestä vain kaksi päivää Pietarissa pidetyn suomalais-venäläisen metsähuippukokouksen jälkeen. Pääministeri Matti Vanhanen ja Venäjän pääministeri Vladimir Putin osallistuivat sunnuntaiseen kokoukseen.

Suomen ja Venäjän välinen metsäteollisuuden yhteistyö ajautui pahoihin vaikeuksiin Venäjän ryhdyttyä perimään puun viennistä korkeaa vientitullia. Se on käytännössä katkaissut raakapuun tuonnin Venäjältä Suomeen.

Lainsäädännön epämääräisyys, kehittymätön infrastruktuuri ja hallinnollinen mielivalta ovat puolestaan jarruttaneet suomalaisten yritysten investointihankkeita Venäjällä. UPM:n ja Stora Enson ongelmien lisäksi myös Ruukki Groupin hanke juuttui paikallisiin vaikeuksiin.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.