Mainos

UPM:n Jämsän paperitehtaan puhdistamolla ongelmia

UPM:n Jämsänkosken paperitehtaan jätevesien biologinen puhdistusprosessi toimii vajaatehoisesti. Tehtaalta ei ole kuitenkaan ohjattu Jämsänjokeen puhdistamatonta prosessivettä.

Tämän hetkisessä häiriötilanteessa jätevedet koostuvat normaalia suuremmasta määrästä puuperäisiä aineita sekä puhdistamon kuolleesta bakteerikannasta. Tämä lisää kemiallista hapenkulutusta Jämsänjoessa väliaikaisesti, mutta tilanteen ei arvioida aiheuttavan vaaraa joen eliöstölle.

Häiriötilanne tehtaan paperinvalmistuksessa syntyvien prosessivesien puhdistuksessa ilmeni keskiviikkona. Tilanne vaikeutui loppuviikosta ja tänään jätevesipäästöjen määrän todettiin ylittävän tehtaan ympäristöluvassa kemialliselle hapenkulutukselle asetetut kuukausirajat.

Normaalitilanteessa tehtaan prosessista syntyvät vedet puhdistetaan ensin mekaanisesti ja toisessa vaiheessa biologisesti bakteerien avulla. Tehtaan biologinen puhdistamo on ajanmukainen aktiivilietelaitos ja sen prosessi käyttää hyväkseen pieneliöiden muun muassa bakteerien kykyä hajottaa orgaanista ainesta.

Syntyneessä häiriötilanteessa huomattava osa puhdistamon bakteerikannasta tuhoutui syystä, jota ei vielä tunneta. Tehtaalla alkuviikosta tapahtuneen sähkökatkoksen vuoksi puhdistusprosessiin ohjautui jäähdytysjärjestelmästä glykolia, mutta tapahtuneen osuutta häiriön syntyyn ei osata vielä lopullisesti arvioida. Häiriötilanteen syitä selvitetään ja puhdistamon toimintaa elvytetään aktiivisesti.

Tehtaan ympäristöluparaja jätevesien kemiallisen hapenkulutuksen osalta on ylittymässä joulukuun osalta. Tehdas on rajoittanut tuotantoaan ja poikkeustilanteesta on ilmoitettu ympäristöviranomaisille, jotka tarkkailevat vesistön tilaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.