UPM-Kymmenen Niemelä uskoo Kiinan markkinoihin

Metsäyhtiö UPM-Kymmenen toimitusjohtaja Juha Niemelä pitää Kiinan markkinoita lupaavina suomalaisille metsäyhtiöille. Meritan metsäpäivässä hän muistutti Kiinan olevan jo nyt maailman toiseksi suurin paperinkuluttaja. Lisäksi Kiinan paperin ja kartongin kulutuksen arvioidaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2005 mennessä. Niemelä luotsasi ruusuista, elinvoimaista tulevaisuutta metsäalalle, jota jotkut ovat luonnehtineet auringonlaskun alaksi. Niemelän mukaan alan jatkomenestys on älyssä.

-Tulevaisuudessa menestyvät mm. älytarrat ja älykkäät pakkaukset, Niemelä totesi.

Älytarra voi sisältää monenlaista tietoa, esimerkiksi paljastaa kuluttajalle, onko elintarvike sulanut kuljetuksen aikana tai kaupassa. Älykkäisiin pakkauksiin taas on liitetty teknologiaa tai materiaaleja, jotka pystyvät toteuttamaan käskyjä. Elintarvikepakkaus voi esimerkiksi varoittaa kuluttajaa, kun tuotteen parasta ennen -merkintä lähestyy.

-Mitä enemmän tietoa ja älyä metsäteollisuudessa on, sitä varmemmin paperi ja pakkaus vahvistavat asemiaan, Niemelä sanoi.

Uusien teknisten ratkaisujen löytämisessä eri alojen (mm. pakkaus-, metsä-, elintarvike- ja kemia) yhteistyö on Niemelän mukaan avainasemassa.

Elävä maaseutu metsäteollisuuden edellytys

Samassa tilaisuudessa maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä kiinnitti huomiota metsäsektorin kilpailukykyyn. Hänen mukaansa työvoimapula on muodostumassa puuraaka-ainehuoltoa rajoittavaksi tekijäksi.

-Tilannetta pystytään korjaamaan lähinnä aktiivisella aluepolitiikalla. Peruspalvelut ja muut elämän edellytykset tulee säilyttää harvaan asutuilla alueilla, Hemilä sanoi.

Hemilä otti esille myös maaseudun tiestön. Metsäteollisuuden osuus kaikista kuljetussuoritteista maanteillä on 30 prosenttia.

-Erityisesti alemman asteisen tieverkon kunto on kriittinen tekijä puuhuollon kannalta, koska puun kaukokuljetus alkaa käytännössä aina maantiekuljetuksena.

Hemilän mukaan maaseudun tiestön ylläpitoa kokonaisuutena pitäisi tarkastella maaseudun ihmisten näkökulmasta eikä niinkään eri hallinnonalojen vinkkelistä.

Metsäteollisuus käyttää kolmanneksen Suomen sähköstä. Hemilä muistutti metsäteollisuuden sähkön kulutuksen kasvavan tuntuvasti jatkossa, jos puun käyttö kasvaa arvioidusti. Energiankulutusta lisäävät myös ympäristönsuojelutoimet ja jalostusasteen nostaminen.

-Ympäristölähtökohdista ja kustannustehokkuudeltaan ydinvoima on ylivoimainen vaihtoehto, Hemilä sanoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat