Mainos

UPM-Kymmenen Indonesian-hanke vastatuulessa

31 maailman eri puolilla toimivaa kansalaisjärjestöä vaatii edelleen, että UPM-Kymmene vetäytyy suunnitellusta yhteistyöstä April-yhtiön kanssa. Yhtiöiden liittoutuman on määrä toimia Indonesiassa.

April-yhtiön vastainen kritiikki sai lisää terää, kun Aprilin toimia vastustaneet kyläläiset joutuivat poliisihyökkäyksen kohteeksi Sumatrassa. Riaussa viikko sitten tapahtuneesta hyökkäyksestä kertoi indonesialaisen Skephi-järjestön edustaja Hasjrul Junaid, joka vieraili Helsingissä tänään.

Myös indonesialainen viikkolehti Tiras kirjoitti Riaun välikohtauksesta. Lehden mukaan useat kyläläiset haavoittuivat ja joitakin joutui sairaalahoitoon, kun Brimob-erikoispoliisi hyökkäsi heitä vastaan mm. savupommien ja kyynelkaasun avulla.

UPM-Kymmenen viestintäjohtaja Markku Franssila sanoi illalla, että tiedot, joiden mukaan Aprilia vastustaneet kyläläiset olisivat joutuneet poliisihyökkäyksen kohteeksi, eivät pidä paikkaansa. Tällaista hyökkäystä ei hänen tietojensa mukaan ole tapahtunut.

-On käsittämätöntä, että UPM-Kymmene on valinnut yhteistyökumppanikseen April-yhtiön. April tarttui väkivaltaan kyläläisten puolustaessa rauhanomaisesti oikeuksiaan, tähdentää puolestaan Marko Ulvila Maan ystävien metsäryhmästä.

Noin 400 opiskelijaa on osoittanut Riaussa mieltään kyläläisten puolesta. Indonesian ihmisoikeuskomissio on sekin kolmesti esittänyt vaatimuksia kyläläisten puolesta. Kolmisenkymmentä kansalaisjärjestöä ympäri maailmaa vetosi tämän kuun alussa UPM-Kymmeneen, jotta se vetäytyisi sademetsiä hävittävästä April-yhteistyöstä Indonesiassa.

UPM-Kymmene ja April solmivat syyskuussa esisopimuksen yhteistyöstä. Varsinainen yhteistyösopimus on tarkoitus allekirjoittaa vielä ennen vuodenvaihdetta. Suunnitellun yhteisyrityksen April Fine Paperin tuotteiden raaka-aineena toimisi sellu, josta osa valmistetaan avohakatusta sademetsästä.

Kansalaisjärjestöjen edustajat keskustelivat UPM-Kymmenen ja Aprilin johdon kanssa tänään iltapäivällä Helsingissä. Marko Ulvila Maan ystävistä kertoi illalla, että keskustelujen perusteella huolenaiheet luonnonarvojen menetyksestä ja paikallisyhteisöjen oikeuksien polkemisesta vahvistuivat.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.