UPM-Kymmenelle paperiyhtiö Kanadasta

UPM-Kymmene ostaa kanadalaisen paperivalmistaja Repap Enterprisen.

UPM maksaa kanadalaisen Repapin koko osakekannasta runsaat 700 miljoonaa markkaa ja ottaa sen lisäksi kontolleen yhtiön vajaan 5,4 miljardin markan nettovelat. Yhteensä kaupan arvo nousee noin 6 miljardiin markkaan.

Repapin hankinta vahvistaa tuntuvasti UPM:n asemia maailman johtavana aikakauslehtipaperin valmistajana ja varsinkin Pohjois-Amerikan markkinoilla. UPM:n seuraavaa askelta Yhdysvaltojen ja Kanadan suuntaan oli jo odotettukin sen jälkeen, kun fuusio paperijätti Championin kanssa kariutui viime keväänä. Ennestään UPM:llä on Yhdysvalloissa kolme vuotta sitten ostettu Blandin Paper Company, joka sekin tuottaa aikakauslehtipaperia.

Yhtiö laskee saavansa merkittäviä synergiaetuja, kun Repapin ja Blandinin markkinointiverkkoja, kuljetuksia ja hallintoa viilataan yhteen. Jo ensi vuonna säästöjä lasketaan kertyvän 28 miljoonaa euroa. Vuonna 2002, kun synergiat toteutuvat täysimääräisinä, niitä pitäisi tulla jo 37 miljoonaa euroa eli noin 220 miljoonaa markkaa.

-Uskon että lasketut synergiat ovat hyvinkin realistisia. Blandinin osaltahan meillä on jo kokemusta tehtaan haltuunotosta Pohjois-Amerikassa, UPM:n varatoimitusjohtaja Martin Granholm sanoi.

Uusia ostoksia ei vähään aikaan

Nyt julkistetun kaupan lisäksi UPM kertoi edellisellä viikolla ostavansa aiemmin Aprilin kanssa puoliksi omistetun Kiinan Changshun hienopaperitehtaan kokonaan itselleen. Uusia ostokohteita ei Granholmin mukaan vähään aikaan katsella, sillä näiden kauppojen sulattelussa riittää töitä joksikin aikaa. Osingonmaksukykykin halutaan varmistaa. Yhtiö on kuitenkin entisen strategian mukaisesti edelleen sitoutunut kasvuun, Granholm huomautti.

Repapilla on New Brunswickissa moderni 450 000 tonnin LWC-paperitehdas, jonka tuotantokapasiteetti kattaa noin 9 prosenttia Pohjois-Amerikan päällystetyn puupitoisen aikakauslehtipaperin kulutuksesta. Markkinaosuus liikkuu samoissa lukemissa. Ostokseen sisältyy myös integroitu sulfaattisellutehdas, joka myy markkinoille noin 90 000 tonnia pitkäkuituista sellua, sekä kaksi pienehköä sahaa.

Työntekijöitä yhtiössä on noin 1500. Repapin liikevaihto oli viime vuonna runsaat 2,5 miljardia markkaa ja liikevoitto noin 300 miljoonaa markkaa. Raskaat rahoituskulut painoivat kuitenkin tuloksen liki 210 miljoonaa markkaa tappiolle.

Rahoitusjohtaja Jan-Henrik Kulpin mukaan velat periytyvät suurelta osin Repap-yhtiöryhmän muista, jo aiemmin myydyistä osista, ja niitä järjestelemällä voi löytyä huomattavia säästömahdollisuuksia. Paperiyhtiö itsessään on käynyt viime vuosina läpi "melkoisen hevoskuurin", joten isoja uudistuksia tai investointeja siellä ei Granholmin mukaan tarvita.

UPM:n yhdistyminen jenkkiyhtiö Championin kanssa kariutui viime keväänä, kun paperijätti International Paper iski pöytään kovemman tarjouksen. Tälläkin kertaa kilpailevien tarjousten ilmaantuminen on ainakin teoriassa mahdollista. Molempien yhtiöiden hallitukset ovat jo hyväksyneet kaupan. Sen takana on myös kaksi Repapin suurinta osakkeenomistajaa, joilla on yhteensä 31 prosenttia yhtiön osakkeista.

Seuraavaksi suurimmilla omistajilla on vain parin prosentin siivuja. Repapin yhtiökokouksessa lokakuun puolivälissä kaupan taakse tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö. Kilpailuviranomaisten hyväksynnän pitäisi irrota rutiininomaisesti.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat