UPM-Kymmene kohensi myyntivoitoilla

Euroopan suurimman metsäyhtiön UPM-Kymmenen voitto rahoituserien jälkeen kohosi viime vuonna lähes 5,6 miljardiin markkaan, mutta noin 2 miljardin parannus syntyi pääosin omaisuuden myynnistä.

Tästä huolimatta toimitusjohtaja Juha Niemelä luonnehti tulosta "lähes tyydyttäväksi", koska myyntivoitoista putsattu oman pääoman tuotto nousi yli 10 prosenttiin edellisvuoden runsaasta 8 prosentista. Niemelän mukaan paperi kävi viime vuonna hyvin kaupaksi, mutta yhtiön suurimpien yksiköiden liikevoittoa rokottivat alhaiset hinnat.

Tärkein tuote on aikakauslehtipaperi, jossa liikevoitto jäi alhaisten hintojen vuoksi lähes 1 miljardia markkaa edellisvuotista laihemmaksi. Sanomalehtipapereissa voitto kutistui 500 miljoonalla. Loppuvuodesta hinnat ovat kääntyneet nousuun ja Niemelän mukaan korotukset ovat menneet hyvin läpi. Tämä näkyy vuoden viimeisen neljänneksen liikevoiton tuntuvana kohentumisena edellisjaksosta ja viime vuodesta.

Erikoistuotteiden kuten tarrapaperien ja -laminaattien hinnat pysyivät koko vuoden muita papereita vakaampina. Hyvä paperin kysyntä takasi sen, että konsernin paperikoneet kävivät käytännössä täysillä ja paperituotanto kohosi ennätykseen. UPM-Kymmenen liikevaihto pieneni lähes 1,3 miljardilla noin 50,4 miljardiin markkaan. Tämä johtui siitä, että yhtiö luopui enemmistöosuudesta metalliyhtiö Raumasta. Vertailukelpoinen liikevaihto kasvoi 12 prosenttia.

Aasian epäsuoria vaikutuksia vaikea arvioida

Niemelä muistutti, että Aasian osuus yhtiön liikevaihdosta oli 5 prosenttia. Tästäkin valtaosa tulee Japanista ja Lähi-idästä, joten nyt Aasian talouskriisin keskiössä olevat maat lohkaisevat liikevaihdosta vain joitakin promilleja, hän sanoi. Vaikka Aasian kriisin suorat vaikutukset ovat vähäiset, Niemelä muistutti, että epäsuorat vaikutukset jäävät nähtäväksi. Hänen mukaansa vielä ei ole havaittavissa esimerkiksi merkkejä siitä, että Aasian paperintuottajat olisivat paikkaamassa menetyksiään Euroopassa tai Yhdysvalloissa.

Jatkoa myynneille? Niemelä sanoi, ettei yhtiöllä ole suunnitelmia laajentaa toimintaansa investoimalla uusiin paperikoneisiin seuraavaan kahteen vuoteen. Sen sijaan hän ei sulkenut pois yritysostoja. Myös perustoimintoihin kuulumattomia osia voidaan myydä pois. Niemelä tosin muistutti, että tavoitteisiin voidaan päästä myös välttämällä investointeja ja parantamalla tulosta.

Listalla lienee ainakin venevalmistaja Nautor, jonka tulos jäi "epätyydyttäväksi". Sen tarkemmin Niemelä ei kommentoinut yhtiön tulosta, koska vastaavia tietoja ei anneta konsernin muistakaan yhtiöistä. Niemelän mukaan tehostamista löytyy edelleen.

April-yhteistyössä uusi rajapyykki huhtikuussa

Singaporelaisen April-yhtiön kanssa sovittu hienopaperiliittoutuma on viivästynyt Aasian talouskriisin vuoksi, mutta osakevaihtoon uskotaan päästävän ensi vuoden aikana, kun April saa uudet koneensa käyntiin.

Yhtiöllä on vaikeuksia koneiden rahoituksessa, mutta Niemelän mukaan ensimmäinen pitäisi saada käyntiin näillä näkymin huhtikuussa. Hän tähdensi, että UPM:llä on vain hyviä optioita yhteistyösopimuksessa. Hän ei kuitenkaan suostunut sanomaan, missä vaiheessa yhtiö pääsee tai lähtee ulos sopimuksesta, jos yhteistyökumppani ei saa osaansa sovitusti hoidettua.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat