UPM-Kymmene ja Fortum ydinvoimalan suurimmat osakkaat

Teollisuuden Voiman uusi ydinvoimala on hyvin kansallinen hanke. Voimalan tuottamaa sähköä siirretään vuoden 2009 alusta joka puolelle Suomea.

Näkymä ydinvoimalasta

Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan sähköntuotannon jakaa 61 osakasta.

Uuden voimalan runsaan 1 600 megawatin kapasiteetista teollisuusyritykset varasivat noin 60 prosenttia ja jakeluyhtiöt 40 prosenttia. Suurimmat yksittäiset osakkaat ovat UPM-Kymmene ja Fortum. Suuromistajat tinkivät hieman omista osuuksistaan mahdollisimman laajan osakaspohjan turvaamiseksi.

UPM-Kymmene varasi itselleen Pohjolan Voiman kautta noin 470 megawatin teho-osuuden. Yhtiö sijoittaa sen hankintaan noin 40 miljoonaa euroa.

- Päätös turvaa UPM-Kymmenelle vakaan ja edullisen sähkön hinnan omille tehtaille ja auttaa hiilidioksidipäästöjen hallintaa, sanoi UPM-Kymmenen strategiajohtaja Heikki Sara. Uusi ydinvoima korvaa asteittain vanhaa käytöstä poistuvaa hiilivoimaa ja tuontisähköä ja kattaa kulutuksen kasvua.

Fortum osallistuu viidenteen ydinvoimalaan noin 25 prosentin osuudella. Se vastaa noin 400 megawatin sähkötehoa ja merkitsee sektorijohtaja Tapio Kuulan mukaan 185 miljoonan euron investointia vuosina 2004-2009. Fortum rahoittaa hanketta 40 miljoonan euron osakaslainalla.

Hankkeeseen osallistuu useita muitakin suuria teollisuusyhtiöitä. Ne edustavat kaikki runsaasti sähköä käyttävää teollisuutta. Uuden ydinvoimalan sähköosuuksia varasivat itselleen mm. Kemira, M-Real, Outokumpu, Metsä-Botnia, Rautaruukki ja Stora Enso.

Pekkarinen lupaa nopeaa käsittelyä


Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen lupaa, että ydinvoimalan rakentamislupa käsitellään nopeasti. Hän arvelee, että lupahakemus tulee valtioneuvoston käsittelyyn pian vuodenvaihteen jälkeen.

Pekkarinen huomauttaa, että kun kerran myönteinen päätös ydinvoimalle on tehty, niin lupa-asiat on syytä viedä nopeasti eteenpäin.

TT: Piristysruiske työllisyydelle

Teollisuuden ja työnantajain keskusliitto pitää hyvin myönteisenä työllisyydelle uuden ydinvoimalaitoksen tilaamista nopealla aikataululla. Hankkeen ripeä eteneminen on tärkeää sekä riittävän ja kohtuuhintaisen sähkön saannin että työllisyyden kannalta, sanoi johtaja Ulla Sirkeinen TT:sta.

- Nykyisessä heikossa taloustilanteessa ydinvoiman rakentaminen on voimakas talouden piristysruiske koko Suomelle, sanoi Sirkeinen. Jos tavoiteltu 50 prosentin kotimaisuusaste saavutetaan, on välitön työllistävä vaikutus 12 000 henkilötyövuotta ja kokonaisuudessaan 30 000 henkilötyövuotta.

Vuonna 2009 käyttöön otettavan ydinvoimayksikön merkitys kansantaloudelle on Sirkeisen mukaan pitkällä aikavälillä suuri. Se tyydyttää sähkön lisätarvetta ja korvaa vanhoja voimalaitoksia. Yhdessä uusien energiamuotojen kanssa se auttaa ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

- Uusi voimala turvaa vakaan ja ennustettavan sähkön hinnan ja tukee siten kansantalouden kasvutavoitteita. Se vähentää riippuvuutta sähkön tuonnista, mikä lisää huoltovarmuutta, Sirkeinen totesi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat