UPM aloittaa 800 työntekijää koskevat yt-neuvottelut

Metsäjätti UPM jatkaa leikkauslinjalla. Yhtiö ilmoitti tänään ryhtyvänsä mittaviin lomautuksiin Suomen-sahoillaan sekä Heinolan vaneritehtaalla.

Ensi vuodeksi kaavaillut lomautukset uhkaavat sahoilla jopa 800:aa työntekijää. Heinolan vaneritehtaalla lomautusuhka koskee kaikkia 230 työntekijää.

Heinolassa on luvassa yli kolme kuukautta kestävät lomautukset. Sahoilla työskentelevien lomautukset selviävät vasta yhteistoimintaneuvotteluissa.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen perusteli supistuksia yhä heikentyneellä puutuotemarkkinoiden tilanteella. Puun hinta on pysynyt korkealla, mutta sahatavaran ja vanerin hinnat sekä kysyntä ovat laskeneet.

- Puutuotteiden tulos oli iso pettymys, Pesonen painotti tiedotustilaisuudessa.

Heinä-syyskuussa UPM teki puutuotteillaan yli 60 miljoonan euron liiketappion. Vuosi sitten toimiala oli vain pari miljoonaa euroa miinuksella.

Tarratkin tappiolle

Tappioita UPM:lle teki heinä-syyskuussa myös tarramateriaaleilla. Tarratuotteiden toimituksetkin vähenivät hieman Euroopassa ja Amerikoissa, ja Aasiassakin kasvu hidastui.

Yli 2000 ihmistä työllistävään tarratuotantoon on luvassa Euroopan laajuinen uudelleenjärjestely ensi ja seuraavana vuonna. Yhtiö luonnehti tehostamistoimia "merkittäviksi", mutta suunnitelma tarkentuu vasta lähikuukausina.

- Näiden suunnitelmien myötä olemme valmiit hitaan kasvun ja korkeiden kustannusten liiketoimintaympäristöön, vakuutti Pesonen.

Perinteisen paperiliiketoiminnan osalta UPM:n tulosraportti oli myönteisempää luettavaa. Yhtiön isoimpien yksiköiden, aikakauslehtipapereiden sekä hieno- ja erikoispapereiden tuloskunto ylitti markkinaodotuksetkin.

Aikakauslehtipapereissa UPM yli kaksinkertaisti liikevoittonsa viimevuotisesta yli 80 miljoonaan euroon. Hieno- ja erikoispapereissakin liikevoitto kasvoi viimevuotisesta, vaikka toimitusmäärät samalla vähenivät.

Talouskriisi painaa

Pesonen arvioi, että luvuissa näkyvät toissa vuonna aloitetut tehtaiden sulkemiset ja muut kulujen karsimiset. Kannattavuuden paranemista vauhditti myös euron heikkeneminen suhteessa dollariin.

UPM onnistui myös korottamaan paperien keskihintoja viitisen prosenttia, joten toimitusten supistuminen ei romahduttanut liikevaihtoa täysin. Yhtiö jopa luovutti markkinaosuutta kilpailijoilleen, sillä se ei hyväksynyt sopimuksia heikoilla hinnoilla.

Koko metsäjätin liikevaihto oli heinä-syyskuussa 2,4 miljardia euroa, kun se vuotta aiemmin oli 110 miljoonaa euroa enemmän. Tulos ennen veroja painui 90 miljoonaa euroa miinukselle, kun muun muassa tehtaiden lopetuksista kirjattiin jopa 460 miljoonan euron poistot ja arvonalentumiset.

Osakemarkkinoilla UPM:n luvut palkittiin mojovalla yli viiden prosentin kurssinousulla huolimatta heikentyneistä näkymistä. Yhtiö arvioi, että paperin kysyntä heikkenee jo loppuvuonna enemmän kuin se vielä kevätkesällä arvioi.

- Finanssikriisin vaikutukset jäävät nähtäviksi. Emme ole immuuneja sille, myönsi toimitusjohtaja Pesonen.

(MTV3-STT)

Lue lisää:

Lue myös:

    Uusimmat