Mainos

Uoti-jutussa outo käänne

Salon käräjäoikeudessa jo lähes kolme vuotta puitu ns. Uoti-juttu näyttää nyt kääntyneen aivan päälaelleen.

Syytteessä olevat liikemiehet Kari ja Jussi Uoti ovat jo pitkään saaneet istua oikeudessa kutakuinkin rauhassa. Sen sijaan asianomistaja Omaisuudenhoitoyhtiö Arsenal-SSP ja sivusta juttuun mukaan vedetty entinen Interbank (nykyisin Mandatum Pankki) ovat joutuneet tiukkaan puristukseen selvittäessään oikeudelle mm. Kari Uotin, Lounais-Suomen Säästöpankin (LSP) ja Interbankin vuosien takaisia toimia.

Kari ja Jussi Uoti ovat Salon käräjäoikeudessa syytteessä kuuden muun liikemiehen kanssa vuonna 1991 LSP:ssä tapahtuneista luottojärjestelyistä, joissa pankille koitui noin 100 miljoonan markan menetykset. Kari ja Jussi Uotia syytetään törkeästä petoksesta.

Epäselvää kuka hyötyi

Kari Uotin väitteiden mukaan rikoksesta tulleen hyödyn on korjannut Interbank. Hän väittää, että se on saanut rahoista kaikkiaan 71 miljoonaa markkaa. Syyttäjänkin laskelmien mukaan Interbank on hyötynyt LSP:n luotoista 41 miljoonaa markkaa. Niinpä Kari Uoti on vaatinut, että rikoksen taloudellinen hyöty on konfiskoitava eli tuomittava valtiolle menetetyksi. Lisäksi hän on esittänyt Arsenalille vaatimuksen, joka velvoittaisi SSP:n tuomaan oikeuteen Uotin syyttömyyttä mahdollisesti puoltavia asiakirjoja. Tärkeiksi nousseet asiapaperit ovat Arsenalin hallituksen vuonna 1997 pitämien kokousten pöytäkirjoja ja niiden liitteitä.

Omaisuudenhoitoyhtiö Arsenalin ja Omaisuudenhoitoyhtiö Arsenal SSP:n asiamies Jukka Peltonen luovutti tiistaina oikeuden määräyksen jälkeen Kari Uotin tarkoittamat paperit oikeudelle. Asiakirjat määrättiin kuitenkin ns. asianajosalaisuuden perusteella salaisiksi 10 vuodeksi.

"Päätös tehty ministeritasolla"

Interbankin entisen toimitusjohtajan Juha Sorviston asiamies Jukka Luukkainen ei sulattanut salaisuuspäätöstä sellaisenaan. Hän vaati, että Arsenal SSP velvoitetaan ilmoittamaan asiakirjojen laatijan henkilöys sekä tuomaan oikeuteen asiaan liittyvä asianajolasku. Luukkainen haluaisi sitten oikeudessa kysyä asiakirjan laatijalta asioista, jotka eivät olisi asianajosalaisuuden suojassa. Peltosen mukaan vain Arsenal voi päättää vaaditusta asiakirjojen laatijan julkistamisesta. Tästä asiasta saataneen selvyys Salon käräjäoikeudessa ensi viikolla pidettävässä istunnossa. Luukkainen väitti myös, että jutussa on salailtu ja salaillaan edelleen. Hänen mukaansa asiassa tehdyt päätökset ovat olleet poliittisia.

-Arsenalin toimintaa koskevaan tiedusteluuni valtionvarainministeriö vastasi, että Arsenalin hallitus on tehnyt päätöksen olla ryhtymättä perintätoimiin Interbankia kohtaan. Kuten olen tässä oikeudenkäynnissä lausunut, jatkoselvitysteni mukaan päätös asiasta on tehty ministeritasolla. Luukkainen maalaili myös sellaisia mahdollisuuksia, että jutun paljastuminen johtaa poliittiseen skandaaliin.

Mandatum Pankki kiistää

Tänään oikeudessa kuultavana ollut Mandatun Pankki kiisti olevansa asiassa kehenkään nähden vahingonkorvausvelvollinen tai saaneensa asiassa mitään sellaista rikokseen perustuvaa etua, joka voitaisiin tuomita valtiolle menetetyksi.

-Mandatumin käsityksen mukaan LSP:ssä suoritetussa järjestelyssä kysymys on ollut LSP:n olemassaoloa uhanneen luottotappio- ja vakuusongelman ratkaisuyrityksestä Interbankia hyväksikäyttäen ilman, että Interbank olisi saanut laitonta taloudellista etua taikka tullut vahingonkorvausvelvolliseksi, korosti Mandatumin asiamies Satu Juurola.

Jutun käsittely Salon käräjäoikeudessa jatkuu.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.