Mainos

Uoti-juttu nytkähti vihdoin käyntiin

Lähes kaksi vuotta paikallaan polkeneessa ns. Uoti-jutussa päästiin tänään varsinaiseen asiaan. Pääsyytetyt Kari ja Jussi Uoti joutuivat viimeinkin vastaamaan Salon käräjäoikeudessa heille törkeistä petoksista ja velallisen epärehellisyydestä luettuihin syytteisiin.

Jutussa on kysymys Lounais-Suomen Säästöpankissa vuonna 1991 tapahtuneista kahdesta luottojärjestelystä, joihin osallistuneista on nyt syytteessä kaikkiaan kahdeksan henkilöä. Suuremman luoton myöntämisessä pankki kärsi syytteiden mukaan 67 miljoonan markan vahingot. Pienemmästä luotosta LSP:lle koitui tappiota 27,5 miljoonaa markkaa.

Johtava kihlakunnan syyttäjä Esa Monto sanoo, että käsillä olevista asioista tekee petoksen paitsi pankin erehdyttäminen vakuuden arvon ja luoton käyttötarkoituksen suhteen myös se, että tekijöillä ei ollut tarkoitustakaan maksaa velkaansa takaisin LSP:lle. Syyttäjän mukaan ainakin Uotit ovat saaneet tehdyissä järjestelyissä itselleen oikeudetonta taloudellista hyötyä, kun varoja siirrettiin joko Uotien suoraan tai välillisesti omistamille yhtiöille. Syytetyt kiistivät syytteet kaikilta osin aiheettomina ja lakiin perustumattomina.

Juttu on ollut esillä Salon käräjäoikeudessa jo kahden vuoden ajan. Varsinaiseen käsittelyyn ei aikaisemmin ole päästy mm. Uotien esittämien ns. prosessiväitteiden takia. He ovat mm. väittäneet, että heidän haastamisessaan ei ole noudatettu kansainvälisiä sopimuksia. Myös syytettyjen useat, äkilliset sairastumiset ovat hidastaneet oikeuden työtä. Nyt jutun käsittely jatkuu Salon käräjäoikeudessa edelleen ilmeisesti useiden kuukausien ajan.

Osa Kari Uotin syytteistä pääsi vanhenemaan

Vaikka juttu etenikin tänän selvästi, joutui oikeus kuitenkin puimaan puoli päivää Kari Uotin haasteiden laillisuutta. Oikeuden päätöksen mukaan haastaminen oli jälleen tehty väärin. Tästä syystä Kari Uotille aiotut lisäsyytteet pääsivät vanhenemaan eikä oikeus ottanut niitä käsiteltäväkseen.

Suomen viranomaiset olivat pyytäneet, että Espanjan viranomaiset toimittaisivat haasteen henkilökohtaisesti Espanjassa asuvalle Kari Uotille. Haastemiehet eivät kuitenkaan tavanneet Kari Uotia kotoaan ja jättivät tästä syystä espanjalaisen tavan ja lain mukaisesti haasteen Kari Uotin vaimolle edelleen miehelleen toimitetavaksi. Suomeen espanjalaiset ilmoittivat, että Kari Uoti oli haastettu laillisesti. Toiseen asiakirjaan oli kuitenkin merkitty, että haastamista ei oltu saatu toimitetuksi suomalaisten viranomaisten pyytämällä tavalla.

Oikeus katsoi, että Espanjan viranomaisilta oli saatu kaksi erilaista ilmoitusta. Tällöin oli tuomiossa noudatettava syytetyn kannalta lievempää seikkaa. Espanjassa toimitettu haastaminen todettiin siis laittomaksi ja samalla pääsivät myös haasteessa esitetyt syytteet vanhenemaan.

Kari Uoti asetettiin viime vuoden lopulla henkilökohtaiseen konkurssiin. Tästä syystä oikeus myönsi Kari Uotille tämän pyytämän maksuttoman oikeudenkäynnin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.