Uosukainen penää demokratiaa piispan valintaan

Eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen (kok.) ehdottaa demokraattisempaa käytäntöä arkkipiispan valintaan.

Uosukaisen mukaan kirkon päämiehen valinta ei voi olla pelkästään turkulaisten tai edes varsinaissuomalaisten asia.
-Annan vain vihjeen. Soisin että mietittäisiin arkkipiispan asemaa kirkon päämiehenä ja toiminnan kansanvaltaistamista. Toivottavasti uusi arkkipiispa pohtii näitäkin asioita, Uosukainen sanoo mm. Hämeen Sanomissa ilmestyneessä UP-Uutispalvelun haastattelussa.

Arkkipiispa John Vikströmin seuraaja valitaan syksyllä. Vaaliin saa osallistua yhteensä noin 940 pappia ja maallikkoa. Heistä ylivoimainen enemmistö, yli 800, edustaa Turun arkkihiippakuntaa. Uosukaisen mielestä Suomi olisi jo kypsä valitsemaan myös naispiispan, vaikka piispana pätevöitynyttä naista ei toistaiseksi ole näkyvissä.

Puhemies suosittelee myös postiäänestyksen ottamista käyttöön seurakuntavaaleissa.

Presidenttiehdokkuuteen kanta kesällä 1999

Mahdolliseen presidenttiehdokkuuteensa Uosukainen aikoo määritellä kantansa vasta eduskuntavaalien jälkeen kesällä 1999.

-Minä en nyt elämääni kiinnitä siihen projektiin, koska en tässä asiassa luota mihinkään, Uosukainen sanoo viitaten Raimo Ilaskiven kokoomukselta saamaan vaisuun tukeen edellisissä presidentinvaaleissa.
-Jos minulle eduskuntavaalien jälkeen esitetään ehdokkuutta, silloin pitää olla niin suurta uskollisuutta ja luotettavuutta, että siihen mennään tosissaan.

Kokoomuksen sääntömääräinen puoluekokous on kesällä 1999.

"Ei järjettömiä ehdotuksia helikopterihankinnoista"

Ajankohtaisista poliittisista kysymyksistä Uosukainen ottaa kantaa myös valtiosääntöuudistukseen ja helikopterihankintoihin.

Pääministerin valinnan suhteen Uosukainen sanoo kannattavansa hallituksen kantaa, jonka mukaan presidentti tekisi nykyiseen tapaan esityksen pääministeristä.

Keskustan kannattama malli, jossa eduskunta valitsisi pääministerin, voisi Uosukaisen mielestä aiheuttaa kiistoja presidentin ja pääministerin välille.

Uosukaisella on myönteinen kanta myös puolustusvoimien helikopterihankintaan, vaikka hän myöntää neljäksi miljardiksi markaksi arvioidun kaupan olevan "hirmuinen summa".
-Kysymys on ajoittamisesta, mitoituksesta ja vastakaupoista. Toivon mukaan eduskunnalle ei tuoda järjettömiä ehdotuksia.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat