Mainos

Uosukainen haukkui Suomen "EU-jupit"

Riitta Uosukainen haukkui Etelä-Saimaa lehden kolumnissaan Suomen europarlamentaarikkoja.

Eduskunnan entinen puhemies Riitta Uosukainen haukkui keskiviikkona reippain sanankääntein Suomea Euroopan unionissa edustavat suomalaiset. Uosukaisen mukaan monet kaipaisivat jopa perehdyttämiskurssia Suomen ja lähialueen asioihin.

-Bryssel on pullollaan juppeja, vieläpä eräitä meppejä, jotka kyllä tuntevat sikäläiset hotellit ja majatalot ja tietävät täsmälleen, mistä saada hyvää ruokaa ja sitä ja tätä. Nämä "asiantuntijat" eivät tiedä edes Suomen maantietoa paljonkaan pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, mikäli eivät ole sattuneet käymään koulua jossakin periferiassa kolmion Helsinki-Tampere-Turku ulkopuolella - hallinnosta puhumattaan - ruoski hän Etelä-Saimaa-lehteen kirjoittamassaan kolumnissa.

Nimeltä Uosukainen mainitsi EU:n komission Suomen edustuston päällikön Timo Mäkelän, joka nimitettiin vastikään komission ympäristöasioista vastaavaksi johtajaksi. Pitkäaikainen puhemies toivotti Mäkelän tervemenneeksi takaisin Brysseliin. -Joutaa. Hän ei ole kunnioittanut Suomen eduskuntaa eikä tuntenut sen tapoja käsitellä EU-asioita, kuului Uosukaisen tuomio.

Samaa vivahdetta hän näki myös hallituksen konventtiedustajan Teija Tiilikaisen työssä. Moitteet otettiin vastaan lähinnä hämmentyneinä. Tiilikainen sanoi STT:lle, ettei hän näe tarvetta kommentoida Uosukaisen kolumnia. Mäkelä puolestaan vastasi haukkuihin korostamalla Suomen sisäisen tiedonkulun merkitystä EU-asioissa.

Europarlamentaarikko Piia-Noora Kauppi ei keksinyt, ketä suomalaismeppiä Uosukainen voisi edes tarkoittaa. Kauppi vakuutti kaikkien kuudentoista tuntevan kyllä Suomea pääkaupunkiseudun ulkopuoleltakin. Itse hän on kotoisin Oulusta.

Mepit vajaakäytössä
Mäkelä katsoo Uosukaisen olevan oikealla asialla, jos kolumnin tarkoituksena oli kiinnittää huomiota parlamenttien liian pieneen rooliin EU:ssa. Parlamentit jäävät sivuosaan, koska päätökset tehdään hallitusten kesken. Komissio ei kuitenkaan voi tätä pulmaa ratkaista, vaan tiedon pitää kulkea kotimaassa sekä hallitukselta eduskunnalle että puolueiden sisällä europarlamentaarikoilta kansanedustajille. Mäkelä epäilee etenkin europarlamentaarikkojen asiantuntemuksen jäävän puolueissa hyödyntämättä.

Varhainen tiedonsaanti olisi kotimaan poliitikoille tärkeää, sillä valtaosa kansallisesta lainsäädännöstä pohjautuu jo EU:n päätöksiin ja komissiolla on yksinoikeus EU-lainsäädäntöä koskeviin aloitteisiin. Samalla Mäkelä tähdensi, että Suomen perustuslaissa hallituksen ja eduskunnan EU-yhteistyö on järjestetty erinomaisen hyvin ja kelpaa jopa malliksi muillekin maille. -Se ei kuitenkaan poista rakenteellista ongelmaa, hän totesi.

Yllättävä "kesäkolumni"

Uosukaisen väitteitä asiantuntemattomuudesta Mäkelä piti kohtuuttomina. -Tottahan toki me komissiossa tunnemme ja myös minä henkilökohtaisesti tunnen täsmälleen, miten EU-päätöksenteko Suomen eduskunnassa sujuu, hän sanoi ja korosti, että Suomen asioihin tutustuminen ja niiden raportoiminen komissiolle on edustuston päätehtävä. -En tiedä, mihin hän viittaa. Tietenkin tämä on tällainen kesäkolumni ja hänellä on oikeus mielipiteisiinsä, EU-päällikkö totesi.

-Yllättävä avaus, hämmästeli puolestaan europarlamentaarikko Kauppi. Erityisenä mysteerinä hän piti sitä, mitä Uosukainen tarkoitti viittauksellaan Tiilikaiseen. Kauppi tähdensi olevansa Uosukaisen kanssa aivan eri mieltä myös Mäkelästä. Hän arveli piikittelyn juontavan kuitenkin juurensa Mäkelän aiempiin lehtilausuntoihin eduskunnan EU-roolista. Kaupin mielestä Uosukainen puolustaa näin yhä "naarasleijonan" tapaan vanhaa työpaikkaansa eduskuntaa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.