Kommentti: Unohtaako kepu ulko- ja turvallisuuspolitiikan?

Hallitusneuvottelujen alle on jäänyt yksi kummallisuus tulevan päähallituspuolueen keskustan strategiasta: se on ainakin eduskunnan osalta jo ulkona ulko- ja turvallisuuspoliittisen päätöksenteon ytimistä. 

Hallitusneuvottelut pääsivät kunnolla vauhtiin maanantaina.

Puolueet nimesivät työryhmänsä valmistelemaan mm. ulko- ja turvallisuuspolitiikan, maahanmuuton sekä EU-politiikan linjauksia.

Luodaanpa hallitusneuvottelujen aluksi katsaus pääministeripuolue keskustan ulko- ja turvallisuuspolitiikan asemointiin.

Se vaikuttaa nimittäin oudolta.

Hallitusneuvottelujen ulko- ja turvallisuuspoliittista työryhmää pantiin johtamaan keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen. Mielenkiintoinen valinta, sillä Laanista ei ole tähän saakka juuri turvallisuuspolitiikkaan yhdistetty. Toisena kepulaisena ryhmässä on ex-puoluesihteeri Seppo Kääriäinen ja sihteerinä puoluetoimiston Ilkka Miettinen. Kokoomuksen utp-ryhmässä on puolestaan ex-ulkoministeri Ilkka Kanerva ja Ben Zyskowicz, Jussi Niinistö ja Maria Lohela edustavat Perussuomalaisia.

Eduskunnassa valiokuntien johtajuudet jaettiin viime viikolla.

Ja siellä se outo juttu onkin.

Eduskunnan suurinta puoluetta eli keskustaa ei nimittäin kiinnostanut yksikään ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvä valiokunta. Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajuus annettiin persuille ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajuus kokoomukselle. Kumpaankaan kepu ei saanut edes varapuheenjohtajan paikkaa.

EU-asioista käsittelevää suurta valiokuntaa johtaa niin ikään kokoomus. Keskusta sai sentään suureen valiokuntaan varapuheenjohtajan paikan, jota hoitaa tilapäisesti Mauri Pekkarinen.

Valiokuntien puheenjohtajuudet menevät uusiksi hallitusneuvottelujen jälkeen, mutta poliittinen jako säilyy.

Jos keskusta ei saa hallitukseen sen paremmin ulko- kuin puolustusministerinkään salkkua, se on ulkopolitiikassa mahdollisesti vain tulevan pääministeri Juha Sipilän varassa. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ei varsinaisesti ole pidetty Sipilän leipälajina - ja näillä näkymin se jääkin presidentti Sauli Niinistön ja muiden puolueiden hoidettavaksi.

Ei olisi ollut ennen kepussa tällainen mahdollista. Asia on herättänyt kummastelua myös kepun omassa ryhmässä.

Yksi mahdollisuus on, että ulkoministeriksi nousee entinen EU-komissaari Olli Rehn. Se edellyttäää kuitenkin kokoomuksen suostumista ja sitä, että se sijoittaa puheenjohtajansa Alexander Stubbin elinkeinoministeriksi - se homma toki sopiikin puolueen ja kokoomuksen ministeriryhmän johtajalle paremmin kuin jatkuva maailmalla resuaminen.

Perussuomalaisilla on puolestaan hillitön hinku puolustusministeriöön, paikkaa pedataan Jussi Niinistölle.

 x x x x

Eduskunnan valiokuntajaossa on muutakin kummasteltavaa.

Joskus ennen vanhaan eduskunnan arvostetuin valiokunta oli perustuslakivaliokunta. Nyt sen puheenjohtajuus heitettiin ilman suurempia intohimoja kuin tyhjä jakojäännös Vasemmistoliitolle ja valiokunnan johtoon istutettiin Annika Lapintie (vas.).

Toinen valiokunta josta tulee taatusti jatkohönkäyksiä on ympäristövaliokunta.

Sen puheenjohtajuus meni Vihreille ja varapuheenjohtajuus Vasemmistoliitolle. Siinä on vielä nielemistä tulevilla hallituspuolueilla ja tulevalla luonnonvaraministerillä - kuka hän sitten onkaan.

Lue myös:

    Uusimmat