Unohdettu sormenjälki ratkaisi 30 vuotta vanhan murhan Yhdysvalloissa

Vanhat sormenjäljet johtivat ratkaisemattoman henkirikoksen tekijän jäljille. Tapauksesta kertoo liittovaltion poliisi FBI nettisivuillaan. Jutun tutkijat palkittiin hiljattain "Vuoden sormenjälkiosuma" -palkinnolla.

Tähän juttuun on käytetty lisäksi tietoja mm. Omaha.com -nettisivuilta jutun oikeuskäsittelystä 2011.

61-vuotias Carroll Bonnet puukotettiin kotonaan Omahassa vuonna 1978. Työkaverit löysivät vatsaan puukotetun miehen alastomana asunnosta. Bonnet asui kerrostalossa yksin eikä hänellä ollut lähipiiriä kaupungissa. Rikostekniset tutkijat perkasivat rikospaikan ja löysivät tekijäksi epäillyn sormen jälkiä kylpyhuoneesta. Tutkijat olettivat, että tekijä oli pessyt kätensä ennen poistumistaan paikalta. Uhrin auto varastettiin.

Alastoman ruumiin vierestä löytyi genitaalialueen karva, mutta vuonna 1978 dna-tutkinta ei olllut poliisin käytössä. Pari vuotta kaupungissa asuneen Bonnetin tiedettiin liikkuneen paikallisissa homobaareissa. Ruumiin vieressä oli myös pyyhe, jossa oli ulostetta.

Erikoiseksi jutun teki myös se, että tappaja oli jättänyt asuntoon lapun, jossa luki: "Jätän tänne yhden johtolangan. Siat, etsikää se. Kuole sika. -Helter"

Criminal Minds -televisiosarjan tutkijoille nämä vihjeet olisivat epäilemättä riittäneet, mutta tosielämässä tilanne oli toinen. Ainakin vuonna 1978.

Auto löytyi pian

Bonnetin auto löytyi hylättynä Illinoisin osavaltiosta. Auto tutkittiin ja sormenjälkiä löytyi lisää. Tutkijat eivät saaneet kuitenkaan uusia johtolankoja, eikä lapun käsialavertailukaan tuottanut tuloksia. Rikospaikan sormenjälkiä verrattiin Nebraskan, Illinoisin ja useiden muiden lähiosavaltioiden rekistereihin, mutta juttu jäähtyi.

Syyllistä ei löytynyt ja juttu unohtui kolmeksi vuosikymmeneksi. Vuonna 1978 Omahan kaupungissa tapahtui 24 henkirikosta. 1979 henkirikoksia oli 40 ja 1980 määrä oli 38. Asukkaita Keski-Lännen kaupungissa oli tuolloin runsaat 300000.

Vuonna 2008 Omahan poliisi otti jutun uudelleen käsittelyyn. Syynä tähän oli se, että Floridan osavaltion poliisi tiedusteli pitäisikö sen yhä jatkaa 30 vuotta sitten Omahan pyytämiä määräaikaisia tarkastuksia selvittämättömän murhan rikospaikalta löytyneestä sormenjäljestä. Hittejä ei ollut tullut.

Vuonna 1978 Yhdysvalloissa ei ollut kansallista sormenjälkirekisteriä, mutta 2008 FBI:n sormenjälkirekisteri antoi osuman viidessä tunnissa. Itse asiassa tietokone antoi parikymmentä mahdollista henkilöä ja Omahan poliisin tekninen tutkinta kykeni tarkemmilla tutkimuksilla yksilöimään epäillyn.

Omahan poliisi sai kansallisen rekisterin käyttöön vuonna 1999.

Epäilty löytyy vankilasta

Tutkimuksissa selvisi, että jäljet kuuluivat Jerry Watsonille, joka oli asunut muutaman korttelin päässä Bennetin asunnosta. Tutkijat löysivät rikospaikka-aineistoista paperilapun, jonka kulmaan oli kirjoitettu "Jerry W." Se oli tappajan jättämä vihje.

52-vuotias Watson oli tuohon aikaan juuri vapautumassa vankilasta murtotuomion jäljiltä.

Vanhoista verijäljistä, karvasta ja muista näytteistä kyettiin eristämään dna, joka täsmäsi Watsonin omaan. Oikeudessa puitiin näiden näytteiden säilyttämistä, mutta oikeus piti sormenjälkiä ja dna-todisteita luotettavina.

Watson kiisti osallisuutensa tekoon koko ajan. Oikeudenkäyntiä vaikeutti se, että monet jutun tutkijat ja todistajat olivat jo kuolleet.

Watson tuomittiin tasan 33 vuotta Bennettin murhan jälkeen elinkautiseen vankeuteen.

Jutun motiivi jäi epäselväksi. Watson oli tekoaikaan pakomatkalla. Hän karannut pari viikkoa ennen murhaa vankilasta, jossa hän istui 30 vuoden tuomiota seksuaalirikoksesta.

Lue myös:

    Uusimmat