Unohda tekosyyt – älä jätä aamupalaa väliin!

Aamupalan tärkeydestä muistutetaan usein. Myös uusin tutkimus puhuu aamiaisen puolesta. Lue viisi hyvää syytä, miksi syödä aamulla!

Eikö sinulla ole aikaa syödä aamuisin? Eikö ruoka maistu heti heräämisen jälkeen? On ehkä aika miettiä aamupalaa uudelleen. Aamiaisen skippaaminen voi nimittäin vaikuttaa mielialaan, painoon ja hyvinvointiin.

Uuden tutkimuksen mukaan aamupala on tärkeä tekijä painonhallinnassa. Tutkimukseen osallistuneet olivat pudottaneet painoa ainakin 13,5 kiloa ja olivat saaneet painon pysymään poissa vuoden tai kauemmin. 90 prosenttia osallistujista kertoi syövänsä aamiaisen ainakin viisi kertaa viikossa ja huimat 78 prosenttia söivät aamupalan päivittäin. Osallistujat myös liikkuivat ja punnitsivat itsensä säännöllisesti.

Tässä viisi syytä, miksei aamupalaa kannata jättää väliin:

1. Yön aikana olemme olleet jo tunteja ilman ruokaa. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että aikuiset, jotka skippaavat aamupalan, eivät pysty toimimaan töissä yhtä hyvin kuin ne, jotka tekevät töitä maha täynnä. Sama pätee koululaisiin.

2. Ilman ruokaa veren sokeriarvot heittelehtivät ja olo voi olla väsynyt ja ärtynyt. Silloin on vaikea tehdä päätöksiä ja pysyä maltillisena.

3. Jos jättää usein aamupalan väliin, tulee sorruttua kaloripitoisiin aamupäivän välipaloihin tai raskaisiin lounaisiin. Tämä saa housut kiristymään pian.

4. Aamupalan nauttiminen voi auttaa pitämään taudit loitolla. Hiljattain tehty tutkimus väittää, että päivän aloittaminen syömisellä auttaa pitämään diabeteksen kontrollissa ja jotkut aamiaisvalinnat, kuten kaurapuuro, voivat pienentää kolesteroliarvoja.

5. Hyvät tavat tarttuvat. Hyvin koostettu aamupala saa loppupäivänkin valinnat pysymään järkevinä.

Kokeile seuraavaa:

Taltuta nälkä ja herkutteluhalu yhdistämällä aamupalaksi ruokia, joissa on paljon proteiinia – kuten kananmunia – sekä ruokia, joissa on terveellisiä rasvoja, kuten pähkinöitä, avokadoa ja oliiviöljyä sekä täysjyväpitoisia ruokia, kuten runsaskuituisia muroja tai täysjyväleipää.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja