Unohda kuntokuurit – ala nauttia!

"Uusi elämä" on aina ihana aloittaa. Viikko vain täyteen supertehokkaita pumppitunteja ja täysteho päälle…ja johan ollaan niin kipeitä, ettei portaita päästä ylös eikä alas, eikä juustonleikkuukaan onnistu. Kuukauden päästä olet joko kyllästynyt tai vakuuttunut siitä, että urheilu onkin vain eräs masokismin muoto. Pelko pois! Olet aloittanut väärin! Aloita liikunta maltilla, niin saat siitä uskomattomia endorfiinikiksejä ja pidemmän päälle hyvän kunnon!

Ensimmäinen motivaatioon vaikuttava seikka on sopivan lajin valita. Sinun ei tarvitse hurahtaa muodikkaaseen joogaan, jos sinua ei kerta kaikkiaan kiinnosta korista salissa muitten kanssa.

Lajeista jokaiselle löytyy jotakin. Sisälajien kirjo käsittää mm. aerobicia, spinningiä, pilatesta, joogaa, pallopelejä, tansseja, kamppailu- ja vesiliikuntalajeja jne. Outdoor-lajeissa löytyy sekä seikkailijoille että luonnosta nauttijoille, kuten sauvakävely, pyöräily, melonta, hiihto, lumikenkäily ja kiipeily.

Tärkeintä on, että laji kiinnostaa sinua niin paljon, että haluat vilpittömästi kehittyä, ja harrastat sitä itsesi vuoksi.

Tavoitteilla potkua

Alkua helpottaa huomattavasti se, että menet kurssille, ohjatulle tunnille tai palkkaat personal trainerin. Hyvä ohjaaja osaa motivoida sinua edelleen ja neuvoa esimerkiksi oikeat tekniikat, jotta et opi vääriä liikeratoja. Perusasioiden oppimisen jälkeen on helppo jatkaa harrastusta itsekseen. Itse aloitin aikoinaan aerobic-harrastukseni olohuoneesta.

Jane Fondantekopirteisiin jumppavideoihin ja sohvan ja pöydän siirtelyyn kypsyttyäni perusaskeleet olivat kuitenkin hallussa ja minusta tuli eturivin vakiokasvo monissa aerobic-keskuksissa.

Tavoitteita voit miettiä joko personal trainerin kanssa tai itseksesi: onko se laihtuminen, kiinteytyminen, kunnon kohottaminen, maraton, selän kuntouttaminen, liikunnallisen miehen löytäminen harrastuksen kautta…

No, tavoitteet kannattaa asettaa realistisesti. Jääkaapin oveen ei kannata ripustaa Madonnan tai Gwyneth Paltrown kuvaa, sillä kaikille lihasten kasvattaminen tai laihan vartalon saaminen ei ole edes geneettisesti mahdollista.

Parasta olisi visualisoida kuva omasta itsestä – miltä voisi näyttää viiden kilon tiputuksen jälkeen, miltä parempi ryhti voisi näyttää peilistä, miltä tuntuisi juosta koko se kymmenen kilometrin lenkki ilman veren makua suussa…

Säännöllinen treeni tuottaa tulosta

Tee itsesi kanssa sopimus, kuinka monta kertaa viikossa aiot liikkua. Suositus on puoli tuntia päivässä kevyemmin tai tunti rivakammin kolmesti viikossa. Säännöllisyys on se taikasana, mikäli haluaa tuloksia. Kirjoittaessasi suunnitelmasi paperille se on konkreettisemmin esillä. Ripusta vaikka tämä lappu jääkaapin oveen. Sovi myös treffit kaverisi kanssa jonnekin, jos tuntuu siltä, ettei itsekurisi muuten riitä paikalle raahautumiseen. Etsi sellainen ajankohta päivästä, jolloin varmasti ehdit harrastaa – on se sitten aamu, lounastunti tai ilta.

Kolmen kuukauden säännöllisen treenauksen jälkeen tunnet kuntosi kohentuneen. Kauppakassi ei paina enää niin paljon, etkä portaissakaan läähätä jo ensimmäisen kerroksen kohdalla. Silloin onkin aika tarkistaa tavoitteet. Jos vanha treeniohjelma tai vanhat liikuntatottumukset eivät enää motivoi tai tunnu kropassa tarpeeksi, on syytä lisätä kuormitusta.

Vanhaan treeniohjelmaan voi lisätä haasteita tai rinnalle voi ottaa toisen lajin. Edistymistä on hyvä seurata kolmen kuukauden periodeissa ja treeniohjelmaa vaihdella, jotta motivaatio pysyy hyvänä.

Tekosyyt, kuten "sitku"

Sitku työt hellittää, sitku joulu on ohi, sitku olen laihtunut sen verran, että kehtaan mennä salille, sitku on varaa ostaa Davidin uudet treenivaatteet…haloo, tekosyitä! Kiire ja stressikään eivät ole kovin hyviä syitä.

Eikö viikon 168:sta tunnista muka löydy kolmea tuntia liikkumiseen? Sitä paitsi tunnin huhkimisen jälkeen stressi kutistuu kummasti. Kiireisinä päivinä voit turvautua myös hyötyliikuntaan, mutta pidemmän päälle se ei korvaa monipuolista kuntoilua. Eikä lyhyen repsahduksen tarvitse tietää hyvästejä liikkumiselle.

Jos jäät odottelemaan täydellisiä treenikelejä, niin aika kauan niitä saa Suomessa odotella. Eräs intohimoinen pyöräilijä, joka polkee myös työmatkat tuulessa ja tuiskussa sanoi, että jos rupeaa valitsemaan säitä, alkaa tekosyitä löytyä lähes joka tilanteeseen. Joten selitykset sikseen! Jos ulkona todellakin riehuu trombi, vedä vain sisätossut jalkaan.

Trendikkäät ja kalliit treenivaatteet eivät ole välttämättömät, vaikka kivat vaatteet voivatkin nostaa mielialaa. Itse lenkkeilen ylläni varsinaiset keräilyerät, mutta mitä siitä, pitäisikö minun näyttää edustavalta metsässäkin? Ulkoillessa toki ns. "tekniset" vaatteet ja kerrospukeutuminen pitävät liikkujan paremmin kuivana kuin puuvillaiset märäksi jämähtävät asusteet. Tärkein satsaus ovat hyvät kengät, sillä niillä voi estää rasitusvammoja – loput voi hankkia myöhemmin.

Motivoi itsellesi elämäntapa, joka tuo sinulle virtaa arkeen. Liikunta on parasta huumetta, on minun mottoni!

Teksti: Satu Väisänen

Kuvat: Shutterstock, Getty/AOP

Lue myös:

    Uusimmat