Mainos

Unkarissa ja Ukrainassa tulvii

Satoja ihmisiä on jouduttu evakuoimaan kodeistaan rankkasateiden ja Tiszajoen vedennousun vuoksi Lounais-Ukrainassa ja Koillis-Unkarissa. Tiszan pinta jatkoi nousuaan vielä aamulla, vaikka sateet ovat hellittäneet. Unkarin tietotoimiston MTI:n mukaan tulvat ovat vaatineet useita ihmisuhreja Ukrainassa, jossa yli 13 000 hehtaaria on veden peitossa Tiszan patojen murruttua.

Ainakin kymmenen ukrainalaiskylän asukkaat on siirretty veden alta turvaan kouluihin. Ukrainan viranomaiset kuitenkin kiistivät tiedot kuolonuhreista. Tietoja ei ollut aamulla saatavissa paikallisista tiedotusvälineistä. Esimerkiksi muutamat radioasemat lähettivät vain musiikkia.

Unkarin rajan tuntumassa sijaitseva Karpatian-Ukrainan maakunta on julistettu hätätilaan. Alueella asuu ukrainalais- ja venäläisväestön lisäksi yli 200 000 etnisistä unkarilaista.

Tuhat sotilasta avustustöissä

Koillis-Unkarissa tilanne oli kriittinen viime yönä, jolloin vapaaehtoiset avustustyöntekijät ja sotilaat evakuoivat neljän kylän asukkaat Sabolcs-Szatmar-Beregin maakunnasta. Turvaan vietiin naiset, lapset ja vanhukset, mutta miehet jäivät vahvistamaan joen seinämiä. Eläimet jätettiin suojiinsa, mutta viranomaiset kehottivat jättämään suojien ovet auki mahdollisen vedennousun varalta.

Koillis-Unkarissa työskenteli avustus- ja padonvahvistustöissä torstaina aamupäivällä noin tuhat Unkarin armeijan sotilasta, ja alueelle virtasi vapaaehtoisia maan muista osista. MTI:n mukaan viisi sotilasta loukkaantui lievästi viime yönä tilanteen ollessa pahimmillaan.

Unkarin presidentti Arpad Göncz vieraili tänään tulva-alueella, ja pääministeri Viktor Orban peruutti viikonvaihteeksi suunnittelemansa Ruotsin vierailun hätätilanteen takia. Hallitus myönsi noin 12,5 miljoonan markan määrärahan tulva-alueen pelastustöihin.

Unkarin viranomaisten mukaan tulviin ei osattu varautua riittävästi, koska ilmatieteen laitos ei kyennyt ennustamaan sateiden rankkuutta. Sään kuivumisen uskotaan kuitenkin helpottavan tilannetta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.