Mainos

Unkarin uusi medialaki järkyttää

Euroopassa kummasteltiin keskiviikkona EU:n tulevan puheenjohtajamaan Unkarin sananvapauden tilaa. Arvostelijoiden mukaan maan uusi medialaki vaarantaa demokratiaan kuuluvan sanavapauden.

Oikeistolaisen Fidesz-puolueen hallitsema parlamentti hyväksyi myöhään tiistaina lain, joka asettaa niin sähköiset kuin painetutkin viestimet uuden kansallisen mediaviranomaisen NMHH:n valvontaan. Tätä, kuten monia muitakin julkisia virastoja, johtavat Fideszin jäsenet.

Viranomaisilla on uuden lain myötä oikeus sakottaa yksityisiä viestimiä jutuista, jotka eivät ole "poliittisesti tasapainossa". Yleisen järjestyksen tai kansallisen turvallisuuden ollessa uhattuna journalistit voitaisiin pakottaa paljastamaan lähteensä. Tällaisia tilanteita ei laissa kuitenkaan määritellä tarkasti.

- Selkeiden suuntaviivojen puuttuessa toimittajien on mahdotonta tietää, milloin he rikkovat lakia, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestössä (Etyj) lehdistönvapaudesta vastaava Dunka Mijatovic päätteli.

- Olen huolissani, että Unkarin parlamentti on hyväksynyt lain, joka voi väärinkäytettynä vaientaa kriittiset tiedotusvälineet ja julkisen keskustelun maassa.

"Valko-Venäjän seuraan"

Unkarin hallituksen mukaan uusi laki olisi pitänyt säätää jo aikaa sitten vastaamaan viestintäteknologian kehitystä. Hallitus katsoo lain olevan linjassa muiden EU:n jäsenmaiden käytäntöjen kanssa.

Muualla ei tätä näkemystä aivan sulatettu. Saksan liittokansleri Angela Merkel muistutti, että Unkarilla on tulevana puheenjohtajana erityinen vastuu EU:n imagosta maailmalla.

Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn oli suorasanaisempi.

- Tämä on suora uhka demokratialle -- Tähän saakka (Valko-Venäjän presidenttiä Aleksandr) Lukashenkoa on pidetty Euroopan viimeisenä diktaattorina. Asia ei ole enää niin, kun tämä laki astuu voimaan, Asselborn paukutti.

Euroopan parlamentissa ainakin vihreät tuomitsivat lain eurooppalaisten perusarvojen vastaiseksi ja vaativat EU:n komissiota toimiin Unkaria vastaan. Komissio on toistaiseksi tyytynyt ilmoittamaan, että se tutkii asiaa.

(MTV3 - STT - Reuters - DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.