Mainos

Unkarin porvaririntama voitti kunnallisvaaleissa

Sata päivää vallassa ollut Unkarin keskustaoikeistolainen hallitusrintama julistautui voittajaksi viikonvaihteen kunnallis- ja aluevaaleissa, kun äänistä oli laskettu 97 prosenttia. -Kansa sanoi "kyllä" hallitukselle ja sen ohjelmalle, jonka toteuttamiselle meillä on nyt selkeä tuki, totesi pääministeri Viktor Orban maanantaina vaalilaskennan loppumetreillä.

Epävirallisen tuloksen mukaan kansallinen porvaripuolue (Fidesz-MPP), Unkarin demokraattinen foorumi (MDF) ja pienviljelijöiden puolue (FKGP) saivat 39,63 prosenttia äänistä, kun keväästä oppositiossa olleiden sosialistisen puolueen (MSZP) ja vapaiden demokraattien (SZDSZ) äänisaalis oli 35,09 prosenttia. Puolueisiin sitoutumattomat saivat 20,2 prosenttia äänistä ja oikeistopopulistinen Unkarin oikeuden ja elämän puolue (MIEP) 5 prosenttia.

Sosialistit menestyivät hallitusrintamaa paremmin maan tärkeimmissä kasvukeskuksissa, mm. pääkaupungissa Budapestissa sekä Pécsissä ja Szekesvehervarissa. Suuriin kaupunkeihin ja Budapestin eri kaupunginosiin valittiin enemmän oppositiorintaman kuin hallituspuolueiden pormestareita.

Karvaimman pettymyksen hallituspuolueet kokivat nimenomaan Budapestissa, jossa sosialisteilla ja liberaaleilla on enemmistö (38 paikkaa), vaikka Fidesz saikin yksittäisistä puolueista eniten paikkoja (22) kaupunginvaltuustoon. Myös MIEP sai kuusi edustajaansa Budapestin 66-paikkaiseen valtuustoon.

Liberaaleja edustava ja sosialistien tukema Gabor Demszky löi selvästi hallitusta edustaneen vastustajansa Janos Latorcain kaupunginjohtajavaalissa keräten 58 prosenttia äänistä. Demszky aloittaa jo kolmannen kauden Budapestin kaupunginjohtajana.

Alue- ja kunnallisvaalien tuloksen arviointia ja vertailua hankaloittaa suuri puolueisiin sitoutumattomien edustajien määrä varsinkin pienillä maaseutupaikkakunnilla. Vaalitapa on hyvin monimutkainen, sillä kunnallis- ja aluetasolla äänestäjät valitsevat ehdokkaansa paitsi kaupungin tai kunnan johtoon myös yksilö- ja puoluelistoilta sekä 1300 alueella vähemmistöehdokkaiden joukosta. Runsaasta 8 miljoonasta äänioikeutetusta 48 prosenttia kävi vaaliuurnilla, mikä on selvästi enemmän kuin kaksissa edellisissä paikallisvaaleissa. Molemmissa edellisissä paikallisvaaleissa oppositio voitti hallitusrintaman.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.