Mainos

Unkarin poliisi syyttää mellakoista jalkapallohuligaaneja

Poliisin mukaan rauhanomaisesti mieltään osoittaneiden ihmisten joukkoon on liittynyt 1000-2000 kovan linjan mellakoitsijaa.

Unkarin poliisi syyttää pientä ryhmää jalkapallohuligaaneja mellakoinnista rauhanomaisten mielenosoitusten yhteydessä Budapestissa. Samaan aikaan poliisi valmistautuu uusiin väkivaltaisuuksiin.

Pääministeri Ferenc Gyurcsanyn eroa vaativat mielenosoittajat ovat jo kahtena iltana peräkkäin kokoontuneet Budapestin keskustaan. Kumpanakin iltana rauhallisena alkanut mielenilmaus on loppuyöstä ryöstäytynyt väkivaltaisiksi mellakoiksi. Yli 200 ihmistä on loukkaantunut yhteenotoissa.

Poliisin mukaan mielenosoittajien joukkoon on liittynyt 1000-2000 kovan linjan mellakoitsijaa.

- Enemmistö mellakoitsijoista on nuoria ja heistä suuri osa on tunnettuja jalkapallohuligaaneja, sanoo Unkarin apulaispoliisipäällikkö Arpad Szabadfi.

Poliisi hajotti mielenosoituksen varhain keskiviikkona kyynelkaasulla ja vesitykeillä ja pidätti yli 130 ihmistä. Pieni joukko mellakoitsijoita yritti sytyttää tuleen tiesulkuja ja poliisiauton sekä rikkoi kauppojen ikkunoita.

Tilanne rauhoittui päivällä, mutta poliisi valmistautuu jälleen uusiin mellakoihin.

Kaikkiaan noin 15 000 mielenosoittajaa vaati mielenosoituksessa Gyurcsanyan eroa.

Pääministeri syyttää oppositiota

Pääministeri Gyurcsany pyrkii sälyttämään vastuuta mellakoista suurimman oppositiopuolueen Fideszin harteille. Hänen mukaansa oppositio ei ole yrittänytkään tyynnyttää mielenosoituksia.

- Pelkäänpä, että ne poliittiset puolueet, jotka olisivat voineet tämän pysäyttää ja kutsua ihmiset takaisin -- eivät ryhtyneet toimiin, hän sanoo.

Gyurcsany sanoi hallituksen kokouksessa, ettei hallituksella ole kärsivällisyyttä mielenosoittajien suhteen. Hän vakuutti hallituksen jatkavan uudistuksiaan kehityksen ja talouden vakauden turvaamiseksi. Hallituksen kokous oli lehdistölle avoin.

Gyurcsany toisti tänään illalla, ettei hän aio erota painostuksen alla eikä muuttaa hallituksensa politiikkaa.

- Hallitus pysyy horjumattomana ainoalla mahdollisella tiellä. Se jatkaa uudistuksia, jotka turvaavat kehityksen ja taloudellisen vakauden.

Kuohunta alkoi sen jälkeen, kun julkisuuteen oli sunnuntaina vuotanut nauha, jolla pääministeri myönsi valehdelleensa toistuvasti voittaakseen vaalit.

Unkari kamppailee huikean julkisen talouden alijäämän taltuttamiseksi. Alijäämän ennustetaan nousevan tänä vuonna jo yli kymmeneen prosenttiin kansantuotteesta. Se on suurin koko EU:n alueella.

Gyurcsany kuten oppositiojohtaja Viktor Orbankin lupasivat vaalikampanjassaan leikata veroja ja lisätä julkista kulutusta. Voitettuaan huhtikuussa vaalit Gyurcsany kuitenkin käänsi takkiaan ja ajoi parlamentissa läpi epäsuositun säästöpaketin. Paketti sisälsi muun muassa veronkorotuksia, julkisen sektorin irtisanomisia ja energiatukiaisten leikkauksia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.