Mainos

Unkarin poliisi ei saa selvitettyä pommi-iskujen tekijöitä

Budapestin keskustassa viime viikon torstaina neljä kuolonuhria vaatinut pommiräjäytys on Unkarin poliisin mukaan osa rikollisjärjestöjen välistä taistelua, jota on käyty avoimesti marraskuusta 1996 lähtien. Poliisi ei ole kyennyt selvittämään viime aikojen pommi-iskuista ainoatakaan.

Iskuista kahdeksassa on kuollut ihmisiä, mutta viimeviikkoinen pommi on ainoa, joka on tappanut täysin ulkopuolisia. Budapestia ovat järisyttäneet paitsi rikollisjärjestöjen välien selvittelyt, myös useat puoluetoimistoihin kohdistuneet pommit. Kansalaisten ja poliitikkojen vaatimukset turvallisuuden lisäämisestä ovat jatkuvasti vahvistuneet. Unkarin poliisin korkeinta johtoa odottaa lähiaikoina melkoinen remontti. Uuden oikeistohallituksen piireistä on ilmoitettu, että niin maan korkein rikospoliisin johtaja kuin Budapestin poliisijohtajakin joutuvat monien muiden poliisijohtajien ohella luopumaan viroistaan.

Mukana venäläisiä ja ukrainalaisia

Poliisin tehotonta toimintaa rikollisjärjestöjen kuriin saamisessa on julkisesti ihmetelty koko alkuvuoden ja samalla on esitetty epäilyjä, että järjestöjen toimintaan on sekaantunut korkeita viranomaisia, jotka kykenevät vaikeuttamaan tutkimuksia. Torstaina pommilla surmattu 43-vuotias unkarilainen liikemies Tamas Boros oli poliisin avaintodistaja laittomaan öljykauppaan liittyvässä jutussa, johon on unkarilaisten lisäksi sekaantunut ainakin venäläisiä ja ukrainalaisia ammattirikollisia.

Rikollisjoukkojen johtajien väitettiin Borosin surman jälkeen kokoontuneen Wienissä, jossa he olisivat pohtineet tulevia toimia. Laittomaan öljykauppaan sekaantuneiden sanotaan tehneen kaupoillaan valtavia omaisuuksia. Pelkästään lahjuksiin arvioidaan käytetyn kymmeniä miljoonia markkoja. Huippurikolliset ovat sijoittaneet laittomin keinoin hankittuja varojaan mm. hotelleihin ja ravintoloihin. Myös surmansa saanut Tamas Boros omisti useita ravintoloita, yökerhoja ja lomakeskuksia Budapestissa ja Balatonin alueella. Tamas Borosia vastaan on tehty alkuvuoden aikana useita pommi-iskuja. Balatonin alueella Siofokissa räjäytettiin alkukesästä pommi ravintolassa, samoin tehtiin Budapestissa. Näiden räjäytysten sanotaan olleen varoituksia, joita kilpailevat jengit tai öljyjuttuun sekaantuneet ovat Borosille antaneet.

Kolme- ja puolisataa poliisia tutkimuksiin

Budapestin vilkkaimmassa keskustassa tapahtunut pommiräjäytys kasaa poliisijohdon niskaan huomattavan määrän kuumia hiiliä. Poliisi on jatkuvasti tehnyt näyttäviä operaatioita niin pommin asettajien kuin useiden raakojen murhienkin selville saamiseksi, mutta toistaiseksi tuloksetta. Tamas Borosin murhaajan kiinni saamiseksi poliisivoimat irroittavat 350 miestä asian tutkimuksiin. Rikollisten kiinni saamiseen johtavasta vihjeestä on luvattu noin 150000 markan suuruinen palkkio ja Budapestin kaupunginjohtaja Gabor Demszky on luvannut kaupungin antavan poliisille 50 miljoonaa forinttia (2,3 mmk) sen työn auttamiseksi. Boros oli avaintodistajana poliiisin erityissuojeluksessa, mutta hän oli kieltäytynyt poliisisuojasta päiväsaikana. Hänellä oli jatkuvasti seurassaan oma henkivartijansa. Myös tämä kuoli pommi-iskussa.

Jo toinen suomalaisuhri

Suomalaisetkaan eivät ole välttyneet joutumasta osallisiksi rikollisjengien välien selvittelyissä. Torstaisessa pommiräjäytyksessä loukkaantunut nuori nainen oli jo toinen suomalainen, joka on sivullisena joutunut kärsimään jengien taisteluista. Aiemmin keväällä suomalaisnainen loukkaantui kolmen miehen selvitellessä ampumalla välejään. Oli pelkästään hyvää onnea, ettei pommi-iskussa loukkaantunut muita suomalaisia. Pommin räjähtäminen rikkoi läheisessä rakennuksessa olleen suomalaisyrityksen kaikki ikkunat. Mikäli koko yrityksen henkilökunta olisi ollut työpisteissään, sisään sinkoutuneet lasin sirpaleet olisivat vahingoittaneet useita ihmisiä.

Budapestissa viimeisintä pommi-iskua surtiin julkisiin rakennuksiin ripustetuin mustin lipuin. Samanaikaisesti kaupungin matkailuviranomaiset antoivat huolestuneita lausuntoja, joissa he arvelivat Budapestin menettävän maineensa yhtenä Euroopan suosituimpana matkailukohteena. Unkarin maine sai viikonloppuna toisenkin tahran matkailumaineeseensa, kun ruotsalaiselta perheeltä varastettiin huoltoasemalla väkivalloin autosta kassi, jossa oli yli 50 000 markkaa rahaa.
(PENTTI VÄISTÖ, STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.