Unkarin parlamenttivaaleista täpärä

Unkarissa on tänään pidetty maan ensimmäiset EU-kauden parlamenttivaalit.

Unkarilaiset ovat tänään äänestäneet ensimmäisissä parlamenttivaaleissaan sen jälkeen kun Unkarista tuli Euroopan unionin jäsen 2004.

Kahdeksan miljoonan äänioikeutetun päävaihtoehtoina ovat pääministeri Ferenc Gyurcsanyn johtamat sosialistit sekä entisen pääministerin Viktor Orbanin konservatiivinen Fidesz.

Ensimmäisten ovensuukyselyjen tuloksia tulkittiin ristiriitaisesti: oppositiossa oleva Fidesz oli kärjessä, mutta vasemmistolaisella hallituskoalitiolle povattiin jatkokautta.

Yhden ovensuukyselyn tehneen Tarki-instituutin johtajan Tamas Kolosin mukaan sosialistit ja Fidesz olivat tasaväkisiä ensimmäisellä kierroksella. Lopullinen tulos selviää kakkoskierroksen jälkeen.

Toisen kerran äänestetään niissä yhden edustajan vaalipiireissä, joissa kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta tänään annetuista äänistä. Kakkoskierros järjestetään 23. huhtikuuta.

Historiallakin merkitystä

EU-jäsenyydestä huolimatta historialla saattaa olla merkitystä äänestäjien mielissä.

- Olen syntynyt samana vuonna 1947 kuin kommunistinen diktatuuri ja olen kurkkuani myöten täynnä heitä, Fideszin kannattaja Andras Marko sanoi matkalla vaalipaikalle Budapestissä. Gyurcsany oli 1980-luvulla kommunistisen nuorisoliikkeen johtaja.

Fideszin juuret ovat kommunistivallan ajan toisinajattelijoiden liikkeessä, ja Orban tuli tunnetuksi vaatiessaan neuvostojoukkojen poistumista Unkarista. Nykyjohtoa hän suominut varakkaita suosivasta "limusiinisosialismista". Vaihtoehdoksi hän on tarjonnut "isänmaallista" taloudenpitoa maan yrityselämän suojelemiseksi villiltä kapitalismilta ja lisää rahaa sosiaalisektorille.

Liike-elämässä miljoonaomaisuuden luonut Gyurcsany on myös luvannut kohentaa hyvinvointijärjestelmää ja kehittää "myötätuntoista kapitalismia".

Laveiden vaalilupausten toteuttamisen tiellä on maan budjettivaje, joka on EU-maista suhteellisesti syvin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat