Unkarin mediassa juutalaisvastaisuus näkyy selvästi

EU:n puheenjohtamaassa Unkarissa juutalaisvastaisuudesta on tullut hyväksyttävämpää ja näkyvämpää. Ilmapiiri on muuttunut selvästi sen jälkeen, kun äärioikeistolaisen Fidesz-puolue nousi kevään vaaleissa parlamenttiin. Juutalaisia on Unkarissa noin sata tuhatta eli prosentti kansasta.

Unkarin pääkaupungissa Budapestissä toimii useita juutalaisia kouluja. Lauder Javne -koulun rehtori Anna Szeszler kertoo, että koululla on erittäin hyviä, mutta myös ikäviä kokemuksia toiminnasta ei-juutalaisten koulujen kanssa.

- Toisinaan lasten on erittäin vaikeaa olla toisessa koulussa matematiikka- tai kielikilpailussa, kun siellä on juutalaisvastaisia piirustuksia, Szeszler sanoo.

Koulun oppilas Szilvi Somlai puolestaan kertoo, että ihmiset saattavat katsoa kieroon, jos kaulassa on juutalaisuudesta kertova riipus.

- Jos minulla on daavidin tähti kaulasssa, ihmiset saattavat katsoa raitiovaunussa vinoon ja puhua pahaa selkäni takana.

Yleensä juutalaiset saavat olla rauhassa julkisilla paikoilla, mutta ääritapauksissa juutalaislapsia on uhattu kaasukammiolla jalkapallopelin tiimellyksessä.

Juutalaisvastaisuus näkyy jopa mediassa

Unkarissa juutalaisvastaisuus näkyy kaduilla erittäin harvoin, mutta sitäkin useammin mediassa.

Political Capital -tutkimuslaitoksen johtajan Kriszian Szabadosin mukaan juutalaisvastaisuus näkyy Unkarin mediassa.

- Näen sitä TV:ssä, kuulen radiossa. Juutalaisvastaisia nettisivuja syntyy. Jos seuraa Unkarin mediaa, näkee lähes joka jotain juutalaisvastaista, Szabados kertoo.

Kevään vaaleissa parlamenttiin nousi äärioikestolainen Jobbik-puolue. Se keräsi lähes viidesosan äänistä vastustamalla romaneja ja juutalaisia.

- Unkarilaisista 22-23 prosenttia kannattaa äärioikeistolaisia arvoja. Se on dramaattinen määrä, ja toiseksi korkein Euroopassa.

Juutalaisvastaisuudella on Unkarissa pitkät perinteet. Nyt äärisoikeiston päästyä parlamenttiin, antisemitismi on noussut pinnan alta näkyviin.

Katso Anne Sjöholmin juttu Budapestista (Kymmenen uutiset 26.1.2011)

Lue myös:

    Uusimmat