Unkarin jätelietteen koostumus epäselvä - ympäristövaurioita ei voida selvittää

Asiantuntijoita ihmetyttää Unkarissa leviävän myrkkylietteen alkuperä.

Markku Pihkala Nordic Aluminiumista mukaan alumiinin valmistuksessa ei pitäisi muodostua nestettä.

- Ymmärtääkseni siellä jalostetaan bauksiittia alumiiniharkoiksi. Yllätyksenä tuli myös, että nesteen mukana olisi lyijyäkin. Entä miten se on niin emäksistä, pH on kuulemma jopa 13?

Greenpeace ymmällään

Greenpeacen Budapestin osasto on vastikään päässyt tutkimaan jätelietettä, ja tulosten saamisessa voi vierähtää muutama päivä.

- Aineen alkuperä on meillekin mysteeri. Kunhan näyte saadaan analysoitua, voimme arvioida aineen ympäristövaikutusta, Suomen Greenpeacesta kerrotaan.

Tampereen ammattikorkeakoulun yliopettajan Olli Saarisen mukaan neste syntyy siitä, miten kyseinen unkarilaistehdas käsittelee alumiinin raaka-ainetta.

Saarinen kertoo, että Unkarissa kaivettavasta bauksiittisavi ei ole puhdasta, vaan siitä pitää erotella ylimääräisiä mineraaleja:

- Tätä ylimääräistä ainetta kutsutaan red mudiksi ('punainen muta'), ja Unkarissa sitä säilötään avoaltaissa.

Alumiinitehtaan jätepato murtui maanantaina, jolloin myrkyllistä ja syövyttävää lietettä levisi ympäristöön. Myrkyn leviämistä sivujoista pääjoki Tonavaan on yritetty estää kaatamalla laastia sivujokiin. Nyt maan uutistoimisto MTI kertoo myrkyn kuitenkin saavuttaneen Tonavan.

Vuodon takia useita on kuollut ja satoja evakuoitu alueelta.

(MTV3 - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat