Mainos

Unkarin hallituskoalitio voitti vaalit

Pääministeri Ferenc Gyurcsanyn johtama hallitus on ensimmäinen, joka pääsi jatkokaudelle sen jälkeen, kun Unkari luopui kommunismista vuonna 1989.

Unkarin pääministerin Ferenc Gyurcsanyn johtama sosialistiliittoutuma on tehnyt historiaa, sillä siitä tuli ensimmäinen hallitus, joka pääsi jatkokaudelle sen jälkeen, kun maa luopui kommunismista vuonna 1989.

Hallituskoalitio sai 209 paikkaa 386-paikkaiseen parlamenttiin. Illalla oli vielä mahdollista, että ääntenlaskun valmistuttua sosialistit saavat ehdottoman enemmistön yksin. Ehdottoman enemmistön minimipaikkamäärä on 194. Koalitioon kuuluville vapaille demokraateille oli tulossa 20 paikkaa.

Oppositiossa oleva konservatiivinen Fidesz-puolue sai 165 paikkaa. Fidesz myönsi vaalitappionsa jo ensimmäisten osittaisten tulosten jälkeen. Fideszin johtaja Viktor Orban soitti Gyurcsanylle ja onnitteli tätä vaalivoitosta.

Kaksi viikkoa sitten järjestetyllä ensimmäisellä kierroksella hallituskoalitio ehti jo varmistaa itselleen 113 paikkaa. Fidesz sai tuolloin 97 paikkaa.

Vaalikampanjan keskeisenä teemana oli talous. Gyurcsany ja Orban lupasivat kilvan rahaa eri kohteisiin mutta eivät äänten menettämisen pelossa uskaltaneet puhua maalle tuiki tarpeellisista talousuudistuksista.

Unkarin talous on erittäin alijäämäinen. Alijäämä on yli kuusi prosenttia bruttokansantuotteesta, mikä uhkaa jo maan suunniteltua liittymistä yhteisvaluutta euroon vuonna 2010. Unkarin on saatava alijäämä painettua alle kolmeen prosenttiin vuoteen 2008 mennessä, mikäli se mielii osaksi euroaluetta.

"Hallitukselle uusi mahdollisuus"

Budapestissa äänestänyt Geza Sandor, 35, oli valmis antamaan hallitukselle jatkokauden.

- Olemme potkaisseet tähän mennessä pellolle jokaisen hallituksen. Nyt taitaa vihdoin olla aika antaa jollekin uusi mahdollisuus. Neljä vuotta ei yksinkertaisesti riitä ohjelman toteuttamiseen, Sandor perustelee.

Istuva pääministeri oli Sandorin kanssa aivan samaa mieltä:

- Tärkeintä on luoda tälle maalle uusi järjestys: tehdä siitä vahva ja kilpailukykyinen, taata rauha ja järjestys ihmisille ja tietysti samalla rakentaa yhteistä kotimaata ja Eurooppaa, Gyurcsany runoili äänestettyään.

Vaalit ovat Unkarin viidennet vapaat vaalit kommunismista luopumisen jälkeen ja ensimmäiset sen jälkeen, kun maa liittyi EU:hun vuonna 2004.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.