Mainos

Unkariin ajetaan tiukkaa huumelakia

Unkarin hallitus pyrkii saamaan läpi uuden huumelain, jonka perusteella jokainen satunnaiskäyttäjäkin voidaan tuomita kolmeksi vuodeksi vankilaan. Huumeiden välittäjille lakiesitys tarjoaa elinkautista vankeusrangaistusta.

Unkarilaiset opiskelijat ja kansalaisjärjestöt ovat Budapestissa osoittaneet mieltään lakiesitystä vastaan ja vaatineet sen hylkäämistä. Lain vastustajien mielestä kolmen vuoden vankeusrangaistus vaikkapa yhden hasissätkän polttamisesta on kohtuuton rangaistus. Unkarissa arvioidaan olevan yli 100 000 huumeiden "viikonloppukäyttäjää", jotka voitaisiin uuden lain nojalla tuomita 3-5 vuodeksi vankilaan.

Huumeista riippuvaisille lakiesitys antaa vankeusrangaistuksen sijasta mahdollisuuden päästä hoitoon. Monien huumeklinikoiden työntekijät ovat myös nousseet vastustamaan lakia, koska ne huumeiden käyttäjät, jotka eivät ole rekisteröityneet huumeriippuvaisiksi, voivat saada hoitoa ainoastaan kaltereiden takana.

Unkarin oikeisto-keskustalaisen hallituksen oikeusministeri Ibolya David perustelee Euroopan tiukimmaksi luonnehdittua huumelakiesitystä huumemarkkinoiden jatkuvalla kasvulla. Hallituksen arvion mukaan maassa käytetään huumeisiin vuosittain 40 miljardia forinttia (noin miljardi markkaa).
-Huumevälittäjät keräävät suuria voittoja ja vetoavat siihen, ettei käyttö ole rangaistavaa. Me emme voi enää sallia sitä, oikeusministeri David totesi Unkarin parlamentissa lakia esitellessään.

Maan aiemman sosialistihallituksen sosiaali- ja terveysministeri Mihaly Kökeny on osallistunut lakia vastustaviin mielenosoituksiin ja korostanut, että marihuanan polttajien laittaminen vankilaan on vastoin kansainvälistä käytäntöä.
-Laki ei ole järkevä kenenkään muun kuin hallituksen politiikan kannalta. Sillä halutaan osoittaa, että hallitus pitää maassa kurin ja järjestyksen, Kökany totesi viimeisimmässä mielenosoituksessa.

Unkarin parlamentti päättää lakiesityksen kohtalosta vielä ennen joulua.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.