Unkari toiveikas EU-jäsenyyden suhteen

Unkari voi parhaimmassa tapauksessa tulla EU-jäseneksi jo vuoden 2004 alusta, sanoi Unkarin ulkoministeri Janos Martonyi vieraillessaan Helsingissä tänään.

-Olemme melko optimistisia Göteborgin kokouksessa tehtyjen päätösten jälkeen, Martonyi sanoi.

Jos jäsenyyteen vaadittavat muutokset saadaan ajoissa valmiiksi, olisi Unkarin mahdollista liittyä jäseneksi tammikuun alussa vuonna 2004, Martonyi arvioi. Unkarilaiset pitävät tärkeänä, että Göteborgin huippukokouksessa sovittu aikataulu pitäisi. Unkari toivookin saavansa jäsenyysneuvottelut päätökseen ensi vuoden kuluessa.

-Se on ykkösprioriteetti, ei vain ulkopoliittisesti, vaan koko politiikan osalta. Jos jatkamme samaan tapaan kuin viimeiset 6-8 kuukautta, on se mahdollista, Martonyi uskoi.

Ulkoministerin mukaan vaikeimpia EU-jäsenyysneuvotteluihin liittyviä aiheita ovat ympäristöasiat ja työvoiman vapaa liikkuvuus, jonka suhteen maalle on tulossa kahdesta viiteen vuoteen kestävä siirtymäaika.

-Haluan korostaa, että tärkeä osa työstä on jo tehty. Tietenkin on jäljellä myös isoja asioita kuten maatalous- ja aluepolitiikka, Martonyi totesi.

Ulkoministerin mukaan neuvotteluissa on tehty paljon kompromisseja, eikä ole mitään syytä, miksei lopuissakin asioissa päästäisi sopimukseen.

EU-jäsenyyshankkeella on Unkarissa vankka kannatus niin puolueiden kuin talouden toimijoidenkin keskuudessa. Järjestettävän kansanäänestyksenkään ei uskota aiheuttavan ongelmia.

-Huomattava enemmistö kannattaa jäsenyyttä, ulkoministeri kertoi.

Hyviä kokemuksia Natosta

Unkarin ulkoministeri aloitti kaksipäiväisen vierailunsa Helsingissä eilen. Hän tapasi vierailun aikana muun muassa pääministeri Paavo Lipposen, ulkoministeri Erkki Tuomiojan sekä ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasin. Vierailun aikana keskusteltiin Unkarin EU-jäsenyydestä, Naton laajenemista sekä Kioton ympäristösopimuksesta. Unkarin kokemukset Nato-jäsenyydestä ovat Martonyin mukaan olleet myönteisiä.

-Mielestämme Unkari on aiempaa turvallisempi paikka.

Ulkoministerin mukaan Unkari tukee Naton aikaista laajentumista.

-On tärkeää, että jäsenyyden kriteerit ovat samat kaikille jäsenehdokkaille näiden taustasta riippumatta, Martonyi korosti.

Suomen ja Unkarin suhteissa Martonyi kertoi erityisesti iloitsevansa kauppasuhteiden kehityksestä. Unkarin vienti Suomeen on kasvanut merkittävästi kuluvan vuoden ensimmäisen puoliskon aikana, mikä tasapainoittaa maiden välistä kauppaa, ulkoministeri kertoi. Monilla suomalaisilla suuryrityksillä on toimintaa Unkarissa, jonne on myös tehty merkittäviä investointeja. Martonyi toivoikin kehityksen jatkuvan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat