Unkari sopuilee, mutta uhoaa silti pärjäävänsä ilman muiden rahoja

Unkari sopii kiistansa EU:n ja kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa maalis-huhtikuuhun mennessä. Näin vakuuttaa maan talousministeriön kakkosmies Zoltan Cséfalvay MTV3:n haastattelussa. Käytännössä näin vältetään myös euroaluetta horjuttava uusi velkakriisi Itä-Euroopassa.

Samaan aikaan talousministeriön valtiosihteeri kuitenkin korostaa, ettei Unkari välttämättä tarvitse EU:n ja IMF:n tukea.

- Tässä on enemmän kysymys siitä, että saamme palautettua markkinoiden luottamuksen ja pystymme maksamaan järkevään hintaan ne velat, jotka edellinen hallitus joutui vuonna 2008 ottamaan, Cséfalvay sanoo.

- Mutta me pärjäämme myös ilman. Unkarin talous on hyvässä kunnossa ja pystyy toimimaan. Meille suurin ongelma on se, että kukaan ei tiedä, miten euroalueen tilanne kehittyy, hän jatkaa ja sysää näin vastuuta Unkarin rajojen ulkopuolelle.

Viisi miljardia tarvitaan

Unkarin lasketaan tarvitsevan kesään mennessä noin 5 miljardin euron tukipotin EU:lta ja IMF:ltä, pystyäkseen hoitamaan järkevillä kustannuksilla vuonna 2008 saamansa 20 miljardin euron tukilainan lyhennyksiä. Unkari, jolla oli paljon ulkomaisia valuuttalainoja, kärsi Itä-Euroopan maista eniten vuosien 2008 – 2009 finanssikriisistä ja joutui siksi turvautumaan EU:n ja IMF:n apuun.

Markkina-asiantuntijoiden mukaan Unkarin pohjamutiin vajonneen luottamuksen palauttaminen edellyttää kuitenkin huomattavasti suurempaa tukipottia. Sijoittajien epäluuloa lisää myös se, että pahimmassa tapauksessa Unkari menettää myös EU:lta saamiaan rakennetukia, jos kiistellyistä laeista ei päästä yhteisymmärrykseen.

- Minä uskon, että sopu syntyy, koska hallituksella ei ole muuta vaihtoehtoa. Meillä ei ole varaa menettää EU-tukia eikä markkinarahoitusta. Sekä pääministeri että muut ministerit ovat ymmärtäneet tämän ja ovat tosissaan luvatessaan myönnytyksiä, EU-tukia, Unkarin entinen valtiovarainministeri Peter Oszkó vakuuttaa.

Orbánin hallitus on runnonut parlamentti enemmistöllään läpi useita lakeja, joiden katsotaan Brysselissä sotivan EU:n säännöksiä ja myös demokraattisia arvoja vastaan. Yksi keskeisimmistä kiistakapuloista on keskuspankin itsenäisyyttä rajoittava laki. EU:n on moittinut Unkaria myös tuomioistuinten riippumattomuuden rajoittamisesta ja tietosuojan heikentämisestä.

Jos neuvottelut IMF:n ja EU:n kanssa kariutuvat, Unkari ajautuu lähes vääjäämättä vararikkoon, tai ainakin erittäin suuriin maksuvaikeuksiin. Maa joutuu jo nyt maksamaan pidemmistä valtionlainoistaan 8 - 9 prosentin korkoja.

Lue myös:

    Uusimmat