Unkari rynnisti kärkeen EU:n jäsenneuvotteluissa

Unkari on ensimmäisenä Euroopan unionin hakijamaana hyväksynyt työvoiman vapaata liikkuvuutta koskevat EU:n säännöt. Asiasta sovittiin tänään EU:n ja hakijamaiden ministerien liittymiskonferenssissa. Unkari nousi samalla Kyproksen rinnalle nopeimmin liittymisneuvotteluissa edistyneenä maana. Molemmat ovat päättäneet 22 neuvottelukappaletta 31:stä.

Unkari haluaa pian EU:n jäseneksi.

Unkari on sopinut useista vaikeista kohdista kuten ympäristöasioista ja pääoman liikkumisesta. EU:n laajentumisesta vastaava komissaari Günter Verheugen arvioi Luxemburgissa, että Unkarilla on hyvät mahdollisuudet saada neuvottelut päätökseen vuoden 2002 loppuun mennessä. -Tämä on poikkeuksellinen tulos ja epäilemättä läpimurto laajentumisneuvotteluissa, Verheugen sanoi tiedotustilaisuudessa. Unkarin ulkoministeri Janos Martonyi toivoi tämän viikon Göteborgin huippukokouksen toteavan, että neuvottelut voidaan päättää edistyneimpien maiden kanssa vuoden 2002 loppuun mennessä. Lisäksi Martonyi esitti, että ensimmäiset uudet jäsenmaat hyväksyttäisiin unioniin ennen vuoden 2004 Euroopan parlamenttivaaleja.

Ruotsi ei edellytä siirtymäaikaa

EU on sopinut, että kukin maa voi vaatia uusien jäsenvaltioiden työvoimalta 2-7 vuoden siirtymäaikaa, ennen kuin työlupia myönnetään. Ruotsi on ainoana maana vahvistanut, että se ei aio lainkaan vaatia siirtymäaikaa. Myös Hollanti aikoo vapauttaa rajansa heti. Suomi edellyttää kahden vuoden siirtymää, jota jatketaan vain, mikäli työmarkkinoilla todetaan merkittäviä häiriöitä. Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi sanoi eilen Luxemburgissa, että Ruotsin ratkaisu tuo Suomelle paineita pitää siirtymäaika kahdessa vuodessa.

Saksa ja Itävalta aikovat vaatia seitsemän vuoden siirtymäaikaa. Maissa pelätään matalapalkkaisen työvoiman ryntäystä Keski- ja Itä-Euroopasta. Itävalta on ainoa EU-maa, jolla on rajanaapureina neljä hakijamaata: Slovakia, Slovenia, Tshekki ja Unkari. Saksan vaatimusten taustalla on osittain se, että maassa on tulevan vuoden syksynä parlamenttivaalit. Periksi antamisen pelätään kostautuvan äänten menetyksenä. EU neuvottelee parhaillaan jäsenyydestä 12 maan kanssa. Näistä Kypros ja Malta ovat ainoita, joita ei koske EU:n vaatimus rajoittaa työvoiman liikkumista.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat