Unkari luottaa EU:n laajentumisaikataulun pitävän

Unkari uskoo voivansa saattaa EU-neuvottelunsa päätökseen aikataulun mukaisesti tämän vuoden aikana, sanoi maan pääneuvottelija valtiosihteeri Peter Gottfried tänään Helsingissä.

Gottfried puhui EU:n komission järjestämässä Unkarin jäsenyyshankkeen esittelytilaisuudessa. Tähän asti Unkari ja EU ovat neuvotteluissa sopineet 24 neuvottelulukua 31:stä.

Ratkaisua odottavat vielä vaikeimmat aiheet eli maatalous, rakennepolitiikka ja budjettikysymykset. Gottfried luotti ratkaisujen löytyvän. Se edellyttää, että EU-jäsenet oman aikataulunsa mukaisesti laativat yhteiset neuvottelulinjansa vuoden ensimmäisen puoliskon aikana. Maataloudesta ei tosin odoteta ratkaisuja ennen Ranskan parlamentti- ja presidenttivaaleja, jotka ovat loppukeväästä.

Maataloudesta on tulossa vaikeat neuvottelut, sillä Unkari haluaa mahdollisuuden kasvattaa ja kehittää omaa tuotantoaan ja vientiään. Lisäksi se haluaa sekä EU:n tuet että mahdollisuuden kansallisiin siirtymäkauden tukiin.

Heikompia ehtoja kuin mitä EU tarjoaa nykyisille jäsenmailleen eivät unkarilaiset halua hyväksyä. -Odotamme, että samanarvoisuus nykyisten ja uusien jäsenten välillä toteutuu myös budjetissa, muotoili Gottfried.

Vaikka laajentuminen tulee maksamaan EU-jäsenille, on Gottfriedin mielestä syytä muistaa, ettei lasku ole ylitsepääsemätön. Koko EU:n laajentumiselle on unionin budjetissa varattu noin kymmenesosa siitä rahamäärästä, jonka Saksa vuosittain siirtää entiselle Itä-Saksalle, hän muistutti.

Yhteensä 500 miljoonan asukkaan laajuiseksi kasvava EU voi laajentumisen ansiosta saada syntymään jopa 300 000 uutta työpaikkaa, hän laski.

Kommenttipuheenvuoron esitti Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja Olli Kivinen, joka puolestaan epäili, ettei EU:n huippukokouksissaan vahvistama aikataulu ottaa uusia jäseniä jo vuonna 2004 ehkä toteudukaan. Esteeksi saattaa Kivisen mielestä nousta esimerkiksi se, että EU:ssa on nyt vallalla henki, jossa kansallisten etujen ajaminen on entistä suositumpaa. Jokin jäsenmaa, esimerkiksi tiukemmasta EU-politiikasta puhuva Italia, saattaisi siten estää päätöksenteon.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat