Mainos

Unkari häätää kodittomat kaduilta

Unkarin kodittomilla on tulevana talvena entistäkin vähemmän sananvaltaa sen suhteen, mihin päänsä kallistavat.

Maan parlamentti hyväksyi tällä viikolla lain, joka antaa kuntien ja kaupunkien hallinnolle mahdollisuuden kieltää yöpyminen julkisilla paikoilla.

Lain perusteella nukkumisesta puistossa, sillan alla tai jalkakäytävällä tulee laitonta. Tottelemattomille torkkujille on luvassa sakkoja ja toistuvasta lain rikkomisesta jopa vankeustuomio.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan laki on jälleen uusi osoitus siitä, että pääministeri Viktor Orbanin oikeistohallitus viis veisaa EU:n yhteisistä arvoista. Euroopan komissio on jo aiemmin tänä vuonna huomauttanut Unkaria asunnottomuuden kriminalisoinnista.

-Olisi parempi, jos hallitus yrittäisi löytää asiaan ratkaisuja sosiaalipolitiikan avulla sen sijaan että se rankaisee ihmisiä, jotka useimmissa tapauksissa eivät ole valinneet tilannettaan, kritisoi Tessza Udvarhelyi Budapestin Kaupunki kuuluu kaikille -järjestöstä.

"Tavallisilla ihmisilläkin on oikeuksia"

Hallitus näkee asian täysin toisin. Sen mukaan kyse on tavallisten ihmisten oikeuksien puolustamisesta ja samalla kodittomien suojelemisesta.

-Ihmisillä, jotka eivät sairastumisen pelossa uskalla enää istua lastenlastensa kanssa leikkipuiston penkillä, on myös oikeuksia, perustelee hallitukseen kuuluvien kristillisdemokraattien Tamas Lukacs.

Hallituksen mukaan kodittomat on hyvä saada pois kaduilta senkin takia, etteivät nämä kuolisi talvella kylmyyteen. Katujen sijasta kodittomien on parempi nukkua yömajoissa.

Kodittomien asiaa ajavan Gyula Balogin, 54, mielestä moiset puheet ovat pelkkää höpöä. Surkeissa rakennuksissa sijaitsevat täpötäydet läävät eivät hänen mielestään ole vaihtoehto millekään, eivät edes kadulle.

-Koska tilaa ei ole, monet joutuvat nuokkumaan tuoleilla tai nojailemaan seiniin peläten koko ajan, että heidän tavaransa varastetaan tai heidät hakataan, sanoo Balog, joka vietti 17 vuotta kadulla.

-Kodittomat tarvitsevat edes pienen oman tilan missä olla, jotta he voivat säilyttää vähän ihmisarvostaan ja riippumattomuudestaan. Vain sillä tavalla he voivat joskus saada työtä ja päästä omaan kotiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.