Unisen synninpäästö – ei laiskuutta, vaan perinnöllistä?

Työterveyslaitoksen unitutkija puolustaa aamu-unisia. Aamuinen väsymys saattaakin olla perinnöllistä.

Työterveyslaitoksen tutkija Mikael Sallinen kertoo, että aamu- ja iltaihmisiä on todella olemassa.

– Noin 80 prosenttia ihmisistä on jotain aamu- ja iltatyyppisten väliltä, ja äärityyppejä on noin 20 prosenttia. Erot johtuvat pitkälti perimästä, sillä aamu- tai iltatyyppisyys on yksi synnynnäisistä ominaisuuksistamme, Sallinen kertoo Työterveyslaitoksen verkkosivuilla.

Vuorokausirytmiä pystyy jonkin verran säätelemään, mutta kaikki ei selity elämäntyylillä. Nuorella ihmisellä on iltavirkkuna oleminen yleistä, mutta usein iän myötä vuorokausirytmi kääntyy toisinpäin.

– Vuorokausirytmi voi johtua osittain elämäntyylistäkin, mutta usein syynä on kuitenkin se, että biologisen kellon eli aivon sisäosissa olevan tumakkeen rytmi viivästyy nuoruusvuosina, Sallinen sanoo.

Työterveyslaiton vinkkaa, että vuorokausirytmin muuttaminen ainakin osittain on mahdollista. Myös aamun heräämistä voi helpottaa valolla.

– Jos aamuisin on vaikeuksia herätä, hyvä lääke on erityisesti pimeänä vuodenaikana altistuminen aamuvalolle. Paras vaihtoehto olisi aamuauringon paiste, mutta sen voi tarvittaessa korvata puolen tunnin annoksella kirkasvalolampun paistetta, kerrotaan Työterveyslaitoksen sivuilla.


Teksti: MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Lähde: Työterveyslaitos

Lue myös:

    Uusimmat