Unilääkkeet, rauhoittavat ja kipulääkkeet hoitoalan päihdeongelmaisten suosikkeja

Valvira on joutunut rajoittamaan tai poistamaan terveydenhuollon työntekijöiden oikeuksia huomattavasti aiempaa enemmän. Tänä vuonna jo kymmenen lääkäriä on menettänyt lääkärinlupansa ja 34:ltä hoitajalta on poistettu ammatinharjoitusoikeus.

Oikeuksien poistamisen tai rajoittamisen syynä on useimmiten lääkärin tai hoitajan lääke- tai päihderiippuvuus.

Terveydenhuollon ammattihenkilöiden valvontalautakunta on käsitellyt tänä vuonna 85:n terveydenhuollon ammattilaisen asioita. Tämä on viidennes enemmän kuin viime vuonna.

Lautakunta voi antaa kirjallisen varoituksen, rajoittaa ammattioikeuksia tai poistaa oikeudet kokonaan.

Oikeuksia on poistettu 44 lääkäriltä ja hoitajalta, viime vuonna määrä oli 39. Oikeudet voidaan poistaa joko väliaikaisesti tai toistaiseksi.

Tänä vuonna eräältä ammatinharjoittajalta on poistettu oikeudet lopullisesti.

— Oikeuksien poistaminen lopullisesti on erittäin harvinaista. Se tarkoittaa, ettei henkilö voi koskaan edes hakea takaisin oikeuksiaan harjoittaa ammattiaan. Sen taustalla täytyy olla jo vakava rikos, sanoo johtaja Tarja Holi Valvirasta.

Valvira on rajoittanut tänä vuonna 18 lääkärin ja 8 hoitajan oikeuksia. Viime vuonna oikeuksia rajoitettiin vastaavana aikana kuudelta lääkäriltä ja neljältä hoitajalta.

Pitäisi puuttua nopeammin

Oikeuksien rajoittaminen johtuu useimmiten päihde- tai lääkeriippuvuudesta, joka on terveydenhuoltoalallakin kasvava ongelma. Työpaikoilta varastetaan juuri huumaavia ja riippuvuutta aiheuttavia lääkkeitä.

— Väärinkäyttäjät tuntevat nämä lääkkeet hyvin. Ne ovat nopeasti vaikuttavia unilääkkeitä, Diapamin kaltaisia rauhoittavia lääkkeitä ja vahvoja opiaattipohjaisia kipulääkkeitä, Holi sanoo.

Hän toivoo, että vastaisuudessa potentiaaliset päihteiden väärinkäyttäjät eivät pääsisi edes opiskelemaan terveydenhuoltoalaa.

— Jo nyt on mahdollista keskeyttää opinnot joko vakavan huumeriippuvuuden tai vaikean psyykkisen sairauden vuoksi. Mutta enemmän pitäisi tehdä, että alalle soveltumattomat huomattaisiin jo ennen opiskelujen alkua, Holi sanoo.

Lääkkeiden väärinkäyttöä pitäisi estää myös työpaikoilla nykyistä tehokkaammin. Lautakunnan käsittelyyn päätyy paljon tapauksia, joissa lääkkeiden päihdekäyttöä on epäilty jo vuosia. Työntekijä on määrännyt itselleen keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, lääkkeitä on kadonnut ja työntekijällä voi olla psyykkisiä ongelmia.

—Tätä kulttuuria pitäisi työpaikoilla pystyä muuttamaan. Meillä puututaan asioihin liian hitaasti, kun päihdeongelmaiset pitäisi ohjata hoitoon tai kuntoutukseen paljon ripeämmin, Holi sanoo.

Terveydenhuollon työpaikkojen vastuulla on omavalvonta eli se, että lääkkeiden menekkiä seurataan tarkasti. Tämä omavalvonta on Valviran mukaan parantunut.

Mikäli muu ei auta, työnantaja voi lopulta ilmoittaa epäilystä Valviraan.

— Työpaikat ilmoittavat meille yleensä viimeistään sitten, kun lääkkeiden väärinkäyttäjäksi epäilty esimerkiksi irtisanoo itsensä ja pelätään, että hänen toimintansa jatkuisi seuraavassakin työpaikassa, Holi sanoo.

Työnantajien tekemien ilmoitusten määrä on viime vuodet kasvanut. Ilmoituksia tekevät työpaikkojen lisäksi myös poliisi ja kollegat.

Lue myös:

    Uusimmat