Mainos

Unien kieliopista Saariahon odotettu uutuus

Uuden musiikin festivaalin, Musica novan, odotetuimpiin esityksiin kuuluva säveltäjä Kaija Saariahon uusi teos "Unien kieliopista" sai kantaesityksensä Kiasmassa.

Visualisoitu teos on uudenlaista konserttitarjontaa, jossa musiikki, valot ja värit tukevat toisiaan. Unien kieliopista koostuu neljästä täysin uudesta ja kuudesta varhaisemmasta teoksesta. Mukana on esimerkiksi kamarimusiikkiteos Lonh, joka palkittiin juuri Kööpenhaminassa Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnolla.
Lähtökohta on unet, peilit ja symmetria, vaikka mitään tarinaa ei yleisölle tarjoillakaan.

-Totta kai siis tunnelma vahvistuu valtavasti, kun on valo ja tällainen ajateltu visuaalinen elementti ja väri läsnä, Saariaho sanoo.

Konsertin nimi Unien kieliopista tulee yhdestä siihen lukeutuvasta vanhasta sävellyksestä, Sylvia Plathin teksteihin perustuvasta From the Grammar of Dreams. Visualisoinnista ja puvuista vastaa Saariahon kanssa aiemminkin musiikillisia installaatioita, ja kiitetyn CD-rom "Prisman", tehnyt taiteilija Raija Malka. Valosuunnittelu on Liisa Kyrönsepän käsialaa.

Ensimmäinen ooppera viimeistelyvaiheessa


Kaija Saariahon työskentelyä seuraa yhä lisääntyvä kansainvälinen huomio, parhaillaan hän kirjoittaa viimeisiä tahteja ensimmäiseen oopperaansa, joka esitetään ensi kesänä Salzburgin musiikkijuhlilla.

-No se on kiusallisesti, semmoinen kymmenisen sivua puuttuu sieltä lopusta, että sitten ollaan voiton puolella, Saariaho sanoo.

Saariaho on karsinut kaiken ylimääräisen ja keskittynyt viime vuoden vain säveltämiseen.

-Hirveästi mä oon kirjoittanut musiikkia tässä nyt vuoden aikana, että ehkä mä oon ottanut nyt takaisin sen yhden vuoden niitä kirjoittamattomia tahteja, kun olin vierailevana sävellyksen professorina Sibelius-Akatemiassa. Vuosi oli kuitenkin kiva ja oli upeaa nähdä, että paljon hienoja säveltäjiä on tulossa. Kaikkiin on säilynyt kontakti ja sekin on oikein kiva juttu, Saariaho iloitsee.

"Unien kieliopista" esitetään vielä ensi lauantaina Kiasmassa.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.