Mainos

Unicefin kasvatusvertailussa Suomi kärkikolmikossa

Suomi sijoittuu kärkijoukkoon Unicefin tuoreessa varhaiskasvatusvertailussa. YK:n lastenjärjestö mittasi varhaiskasvatuksen ja päivähoidon tilannetta 24 OECD-maassa sekä Sloveniassa.

Tutkimuksessa mitattiin kymmenen vertailukohdan toteutumista eri maissa. Perusteina olivat muun muassa lasten osallistuminen varhaiskasvatukseen sekä päivähoitajien koulutustaso.

Ruotsi oli ainoa maa, jossa kaikki vertailukohdat toteutuivat. Toiseksi tuli Islanti ja kolmanneksi Suomen ohella Tanska, Ranska ja Norja. Tutkimuksen häntäpäätä edustivat Kanada ja Irlanti.

Nyt kasvava sukupolvi on tutkituissa maissa ensimmäinen, jonka enemmistö kasvaa kodin ulkopuolisessa hoidossa. Rikkaiden maiden 3-6-vuotiaista lapsista lähes kahdeksan kymmenestä osallistuu varhaiskasvatukseen. Alle kolmivuotiaista keskimäärin joka neljäs on päivähoidossa, joissain maissa jopa puolet.

Alle vuoden ikäisten lasten sijoittaminen päivähoitoon on kasvanut jyrkästi. Tämä kertoo naisten aiempaa paremmista mahdollisuuksista osallistua työelämään, mutta toisaalta myös perheiden kasvavista taloudellisista paineista.

Raportti laadittiin vuoden 2004 tilastojen perusteella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.