Mainos

Unicef: Sri Lankan orpokoti-iskun uhrit tavallisia lapsia

Sri Lankan asevoimat torjuvat epäilyt viattomien lasten surmasta.

YK:n lastenavunjärjestö Unicef ei ole löytänyt todisteita Sri Lankan armeijan väitteille, että ilmavoimien eilisessä orpokoti-iskussa kuolleet olisivat olleet tamilitiikerien värväämiä lapsisotilaita. Tamilien mukaan iskussa kuoli 61 ja haavoittui 150 koulutyttöä.

-Nämä lapset ovat väkivallan viattomia uhreja, sanoo Unicefin edustaja Ann M. Veneman.

Unicefin virkailijat ovat vierailleet tuhoutuneessa orpokodissa Mullaitivun alueella. Järjestön mukaan kuolleet olivat lähialueen koulujen oppilaita, jotka olivat kokoontuneet rakennukseen ensiapukurssia varten. Pohjoismaiset tulitaukotarkkailijatkaan (SLMM) eivät löytäneet orpokodin raunioista merkkejä kapinallisten läsnäolosta.

-Aluetta on voitu käyttää joskus sotilaskoulutuskeskuksena, mutta eilen emme löytäneet mitään todisteita siitä, SLMM:n tiedottaja Thorfinnur Omarsson sanoo.

"Iällä ja sukupuolella ei ole merkitystä"

Sri Lankan hallitus torjuu ammattitaidottomiksi moittimansa arviot viattomien surmasta vedoten siihen, että ilmavoimien hyökkäyksen maalialueella on sijainnut tamilikapinallisten koulutuskeskus.

-17-vuotias saattaa olla lapsi iältään, mutta he ovat valmiita tappamaan kohdalleen sattuvat ihmiset. Siksi iällä tai sukupuolella ei ole merkitystä, puolustusministeriön tiedottaja Keheliya Rambukwella sanoi eiliseen ilmaiskuun viitaten.

Unicef on aiemmin dokumentoinut tamilitiikerien LTTE-järjestön käyttävän lapsisotilaita, mutta sillä ei ole todisteita ilmaiskun uhreiksi joutuneiden kuulumisesta kapinallisjärjestöön.

-Tällä hetkellä meillä ei ole mitään todisteita siitä, että he olisivat kuuluneet tamilitiikerien LTTE-järjestöön, totesi Unicefin Sri Lankan maaedustaja Joanna van Gerten.

Sri Lankan hallitus määräsi eilen kaikki maan koulut sulkemaan ovensa tästä aamusta eteenpäin, koska se pelkää tamilien ryhtyvän kostotoimiin.

Taistelut jatkuvat saarivaltion tamilialueilla hallituksen ja kapinallisten välillä. Apujärjestöjen mukaan 100 000 ihmistä on paennut taisteluja maan pohjois- ja itäosissa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.