Mainos

Unicef: Lapset kärsivät entisissä sosialistimaissa

Lasten tilanne on käynyt tukalaksi Itä- ja Keski-Euroopan entisissä sosialistimaissa. Valtioiden kivulloinen siirtyminen markkinatalouteen ja demokratiaan on merkinnyt inhimillisen hädän lisääntymistä lukemattomien lapsiperheiden ja lasten kohdalla.

Toiveet paremmasta ja vapaammasta elämästä eivät tukahtuneet kommunististen valtiokokeiluiden kovimmassakaan puristuksessa. Samoja toiveita elätellään yhä demokratian ja markkinatalouden aamunkoitossa, ja vieläkin ne odottavat täyttymistään.

YK:n lastenavun rahaston Unicefin tuore raportti todistaa vastaansanomattomasti, kuinka lukemattomat lapsiperheet ja lapset ovat jääneet poliittisten muutosten jalkoihin Itä- ja Keski-Euroopassa.

Vaikka syntyvyys on kääntynyt jyrkkään laskuun, on biologisista vanhemmistaan eroon joutuneiden lasten määrä noussut. Unicefin laskujen mukaan yhteensä noin miljoonan siirtymäkaudella syntyneen lapsen osaksi on tullut eläminen orpokodissa, lastenkodissa tai muussa laitoksessa taikka kasvatusvanhempien luona.

Jokapäiväisestä leivästään taistelevien vanhempien aika ja voimat eivät tahdo riittää lasten luotsaamiseen. Yhteiskunnalliset paineet pirstovat perheitä hajalleen.

Unicef tähdentää, että lasten kohdalla on irvokasta puhua lyhyen aikavälin vaikutuksista. Lapsuus ei ole sama kuin siirtymäkausi.
(MTV3/Pekka Karppinen)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.