Mainos

UNHCR: Kosovon tyhjennys käynnissä

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR sanoi tänään, että Jugoslavia on ryhtynyt uudelleen karkottamaan Kosovon albaaneja täydellä voimalla. Järjestö pitää mahdollisena, että serbiyksiköt häätävät lähipäivinä ja viikkoina kaikki Kosovossa vielä olevat albaanit pois maakunnasta.

-Muutama kuukausia sitten ei kukaan sivistyneessä maailmassa olisi uskonut, että siviiliväestö voidaan kokonaan karkottaa, sanoi UNHCR:n edustaja Kris Janowski.
Kosovon 1,8 miljoonasta albaanista on UNHCR:n arvion mukaan maakunnassa enää noin 400 000. Kymmenettuhannet ovat pakomatkalla. Karkotuksia hidastettiin välillä, mutta nyt niihin on Janowskin mukaan jälleen ryhdytty. Eilen ja tänään rajan yli Albaniaan, Makedoniaan ja Montenegron osatasavaltaan tuli arviolta 12 000 pakolaista.

Janowski kertoi saaneensa tietää pakolaisilta, että Kosovossa tapahtuu hirveitä asioita. Karkotuksia toteutetaan yhä raaemmin. Janowski ei osannut sanoa, kuinka pakolaisia voitaisiin auttaa Kosovon puolella niin kauan kuin Jugoslavian joukot ovat siellä. Kosovosta saapui tänään Blaceen Makedoniaan juna, jossa oli noin 3000 pakolaista. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin edustajan Leif Windmarin mukaan näytti siltä, että ihmiset oli pakotettu aamulla lähtemään kodeistaan.

Toinen Etyjin edustaja, Henrik Roskvist, kertoi kuulleensa pakolaisilta, että he olivat piileskelleet metsissä tai pikkukylissä kunnes heidän oli serbien tulituksen vuoksi tultava esiin. Muuan perhe oli kertonut piileskelleensä metsässä kymmenen päivää. Junalla tulleet pakolaiset kävelivät Makedonian puolelle kiskoja pitkin välttääkseen miinoja.
(STT-Reutes-DPA)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.