Mainos

UNHCR: Albaanien tilanne Kosovossa pahenemassa

Neuvottelujen käyminen rauhan saamiseksi Jugoslaviaan ei ole helpottanut lainkaan satojentuhansien kodeistaan paenneiden albaanien tilannetta Kosovossa, sanoo YK:n pakolaisjärjestön edustaja.

Kosovossa on satojatuhansia taisteluja paenneita ihmisiä, jotka tarvitsevat apua, sanoi YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tiedottaja Paula Ghedini.
-Pakolaiset ovat kertoneet Kosovon vapautusarmeijan UCK:n, ja serbisotilaiden välisten taistelujen kiihtyneen viime päivinä. Olemme kuulleet, että monet albaanit ovat useaan otteeseen joutuneet palaamaan rajalta takaisin Kosovoon serbien toimien tai taistelujen vuoksi, Ghedini kertoi.
Lisäksi vuorilla on satoja pakolaisia niin heikossa kunnossa, etteivät he edes jaksa kävellä rajalle.

Pakolaisten ja avustustyöntekijöiden mukaan serbipoliisi on ottanut käyttöön julmia keinoja vaikeuttaakseen albaanien pääsyä pois Kosovosta. Serbipoliisia syytetään sadismista ja kidutuksista. Poliisit ovat pakolaisten kertomusten mukaan pakottaneet vain 12-vuotiaita serbipoikia hakkaamaan ja nöyryyttämään albaanimiehiä päiväkausien ajan.
Poliisin kerrotaan myös temppuilevan byrokratialla. Albaaneja on pakotettu allekirjoittamaan papereita, joissa he tunnustavat syyllistyneensä terrorismiin, pakolaiset kertovat.

Myös Albaniassa joudutaan pakosalle

Serbien ja UCK:n väliset taistelut Albanian rajalla ovat kiihtyneet tällä viikolla. UCK on Naton ilmaiskujen tuella pyrkinyt pääsemään serbipuolustuksen läpi. Jugoslavian iskujen vuoksi yli tuhat albanialaista ja rajan yli Kosovosta tullutta pakolaista on joutunut pakenemaan raja-alueelta.

Serbit ampuivat tänään tykeillä Albanian puolelle 25 kilometrin päähän rajalta, kertoi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) tiedottaja Andrea Angeli. Angelin mukaan serbit ampuivat seitsemän ammusta Llugajiin, Bajram Currin rajakaupungin läheisyyteen. Ammukset ylsivät tähän saakka syvimmälle Albanian sisäosiin.

Ghedinin mukaan UNHCR joutuu serbien Albanian puolelle suuntaamien iskujen vuoksi huolehtimaan nyt myös Albanian sisäisistä pakolaisista. Järjestö pelkää saman tapahtuvan myös Makedonian rajalla.

Makedonian rajalla sijaitsevaan Jazincen kylään iskeytyi seitsemän ammusta eilen. Kukaan ei kuollut iskussa. Poliisin mukaan Kosovossa olevat serbijoukot ovat iskujen takana.
Serbien tulitus rajan yli on ollut viime viikkoina melko säännöllistä Albanian rajalla, mutta Makedonian rajalla tulitusta ei ole juurikaan ollut, koska alueen pääsääntöisesti slaaveista muodostuva väestö tukee serbejä.
(STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.