Unep: Kosovon uraaniammuksista ei vaaraa

YK-ryhmä ei löytänyt merkittävää terveysriskiä Kosovon uraaniammuksista.

KFOR sotilaita ja lapsia Kosovossa

Kosovossa käytetyt köyhdytettyä uraania sisältävät ammukset eivät muodosta merkittävää terveysriskiä, arvioi YK:n ympäristöjärjestö Unep tänään julkistamassaan tutkimusraportissa. Epäilyt uraaniammusten haitallisuudesta heräsivät alkuvuodesta, kun useissa maissa kerrottiin Balkanilla palvelleiden rauhanturvaajien sairastuneen leukemiaan.

Uraanin yhteyttä sairastapauksiin ei ole kuitenkaan pystytty osoittamaan. Unepin kansainvälinen tutkimusryhmä vieraili viime marraskuussa Kosovossa 11 alueella, jonne sotilasliitto Nato oli ilmoittanut ampuneensa uraaniammuksia. Ryhmä keräsi alueilta kaikkiaan 355 maa-, vesi- ja kasvinäytettä sekä näytteitä rakennuksista ja tuhotuista panssarivaunuista. Näytteet analysoitiin laboratorioissa viidessä eri maassa.

Useilta alueilta löydettiin merkkejä köyhdytetystä uraanista, mutta tutkimusraportin mukaan pitoisuudet ovat hyvin matalia eikä alueella asuvilla tai työskentelevillä ihmisillä ole välitöntä terveysriskiä. Raportissa kuitenkin kuvaillaan erityistilanteita, joissa ympäristöön joutunut köyhdytetty uraani saattaa aiheuttaa riskejä.

Esimerkiksi ammusten poimiminen ja säilyttäminen taskussa useiden viikkojen ajan altistaisi kantajan melko

Uraaniammusten pudotuspaikat

korkeille säteilypitoisuuksille. Erityisen paljon epävarmuustekijöitä liittyy pohjaveden puhtauteen. Myöskään köyhdytetyn uraanin pitkän aikavälin ympäristövaikutuksista ei ole varmaa tietoa.

Raportissaan Unep suosittelee useita varotoimenpiteitä. Saastuneet alueet tulisi merkitä selvästi. Köyhdytettyä uraania sisältävien ammusten jäännökset olisi kerättävä pois ympäristöstä. Veden laatua ja paikallisen väestön terveyttä tulisi tarkkailla säännöllisesti. Unep suosittelee myös vastaavanlaisen tutkimuksen suorittamista kaikissa Kosovon kohteissa sekä Bosnia-Hertsegovinassa, jossa uraaniammuksia on ollut ympäristössä nyt jo viisi vuotta.

Köyhdytettyä uraania käytetään sen lujuuden takia mm. panssarin läpäisyyn tarkoitetuissa ammuksissa. Sotilasliitto Nato on myöntänyt käyttäneensä uraaniammuksia 1990-luvulla Balkanin ja Persianlahden sodissa.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat