Mainos

Unen puute lisää diabeteksen riskiä

Tuoreiden tutkimustietojen mukaan jatkuva unen puute altistaa kakkostyypin diabetekselle. Selvä yhteys diabeteksen ja univajeen välillä on havaittu uniapneasta kärsivillä.

Aikuisen terveydelle riittävä yöuni on kultaakin kalliimpi. Tuoreiden tutkimustietojen mukaan jatkuva unen puute lisää riskiä sairastua aikuisten diabetekseen eli kakkostyypin diabetekseen.

Unitutkija Markku Partisen mukaan yhteys on erityisen selvä uniapneapotilailla. Eli heillä, jotka kuorsaavat ja joilla on hengityskatkoksia unen aikana.

Aikuisen pitäisi nukkua kuusi tuntia, mieluiten seitsemän tai kahdeksan. Ja vieläpä joka yö, sillä varastoon nukkuminen ei auta asiaa.

Ravinnollakin voi parantaa unen laatua. Hyvää iltasyömistä on hitaita hiilihydraatteja sisältävä ruoka, vaikkapa ruisleipä, ja vihanneksia päälle metvurstin sijaan. Syömistä kannattaa tarkkailla muutenkin, jos haluaa välttää huimasti lisääntyvän aikuisten diabeteksen.

Tutkimusten mukaan lähes 60 prosenttia diabeteksestä voitaisiin ehkäistä vanhoilla tutuilla konsteilla: laihduttamalla ja lisäämällä liikuntaa.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 09.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.